Tasarea terenului s-a oprit la Slănic Prahova, potrivit măsurătorilor. Pericolul persistă în zonă

Stradă surpată în Slănic Prahova
27 aprilie 2024, 11:06 (actualizat 27 aprilie 2024, 20:32)

Pericolul se menține la Slănic Prahova, unde o stradă din centrul orașului a fost înghițită de un crater imens, iar mai multe blocuri au fost evacuate. Peste noapte, tasarea nu s-a mai adâncit, arată datele specialiștilor care monitorizează zona. Însă s-au agravat surpările din altă zonă a orașului, acolo unde primele fisuri în case au apărut la sfârșitul anului trecut. Acolo oamenii se tem să mai doarmă în casele care se pot dărâma în orice moment.

ACTUALIZARE: Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova cere autorităţilor ca, în 48 de ore, să pună la dispoziţie studiile geotehnice şi geologice făcute în Slănic.

„În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova din 27 aprilie 2024, prezidată de prefectul Emil Drăgănescu, referitoare la evenimentul de tasare a terenului şi apariţia fisurilor pe strada 23 August din Slănic, s-a solicitat autorităţilor publice şi operatorilor economici din zonă (Consiliului Judeţean Prahova, Primăriei Slănic, Societăţii Naţionale a Sării S.A.- Sucursala Salina Slănic şi unui operator economic), să pună la dispoziţie în termen de 48 de ore studiile geotehnice şi geologice efectuate pe raza localităţii Slănic, în vederea transmiterii acestora către instituţiile specializate şi organismelor abilitate”, se precizează într-un comunicat transmis, sâmbătă, de Prefectura Prahova.

De asemenea, CJSU Prahova a cerut Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Slănic să ia noi măsuri pentru siguranţa populaţiei şi a bunurilor din zonă.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru stabilirea cauzelor care au determinat acest fenomen şi pentru protecţia bunurilor şi a persoanelor”, arată documentul citat.

Oamenii din altă zonă a orașului Slănic Prahova, departe de groapa căscată zilele trecute în centru, au fost primii care au tras semnalul de alarmă. Casele lor au început să se crape încă din toamna anului trecut, însă, în ultima lună, situația s-a agravat.

În zonă s-au făcut măsurători și s-au luat probe de sol pentru a vedea adâncimea la care se găsește stratul de sare pe care a fost ridicat întregul oraș.

Au venit oamenii cu forajele. S-a ajuns la stratul de sare, care nu e distribuit uniform față de sol. Aici unde au măsurat au ajuns la 39 de metri, dar problema este că s-ar putea să existe o apă curgătoare, a spus un localnic.

Până acum, experții nu au formulat nicio concluzie cu privire la cauzele surpărilor, iar oamenii se uită cu disperare, în fiecare zi, la bucățile care li se desprind din case.

În centrul Slanicului, oamenii sunt la fel de speriați, chiar dacă groapa apărută în urmă cu câteva zile nu s-a mai adâncit. Localnicii din blocurile evacuate nu știu când se vor putea întoarce în apartamentele lor și se tem că, în oraș, pot apărea și alte surpări.

Autoritățile au evacuat 42 de persoane din bloc pentru a elimina orice risc, însă măsurătorile au arătat că, până în prezent, structura de rezistență a blocului nu a fost afectată.

Emil Drăgănescu, prefectul judeţului Prahova: Nu vrem să transmitem un mesaj de panică. Aceste zone sunt cunoscute pentru astffel de fenomene. Ne aflăm pe un filon de sare. Exploatări de peste 2000 de ani. Vrem să ne elucidăm asupra cauzelor.

Specialiștii monitorizează în permanență locul unde s-a surpat pământul în centrul orașului, iar senzorii înregistrează în continuu date despre eventualele mișcări ale solului.

În urma măsurătorilor efectuate de către operatorul atestat, s-a constatat că nu există diferențe în ceea ce privește tasarea terenului față de măsurătorile precedente, transmit autoritățile de la Slănic Prahova.

Evenimentul este monitorizat cu atenție la nivel central, iar echipe operative ale IGSU, Poliției Române și Jandarmeriei Române sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației, beneficiind de sprijinul Prefecturii Prahova și al autorităților publice locale.

Primul raport preliminar va fi gata luni.

Experţii veniţi de la Bucureşti au montat senzori de monitorizare a mişcărilor solului, iar primul raport preliminar va fi gata luni. Abia atunci se va putea decide care este cauza surpării şi în ce fel se poate interveni.

În oraș se fac măsurători și se iau mostre de sol și din alte zone. Experții geologi au stabilit asta după ce, la finalul anului trecut, au apărut crăpături care au afectat câteva gospodării și case.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă