Probleme mari la CFR Călători. Lipsa de finanțare nu e noutate, dar în acest an s-a atins un prag critic

8 mai 2024, 18:45 (actualizat 8 mai 2024, 23:12)

Cea mai mare companie de transport feroviar de persoane, CFR Călători, se confruntă cu o criză financiară fără precedent. Compania a primit cu 47% mai puţini bani în comparaţie cu bugetul estimat pentru acest an. Sindicatele din acest domeniu susţîn că există riscul că o parte din trenuri, considerate nerentabile, să fie anulate. În schimb, conducerea companiei dă asigurări că nicio rută nu va fi perturbată, iar în acest an estimează că vor fi în jur de 60 de milioane de călători.

Călătorii nu sunt mulţumiţi de condițiile din trenuri, însă varianta cu autobuzul nu li se pare convenabilă.

Lipsa de finanțare a CFR Călători nu e noutate, dar în acest an s-a atins un prag critic.

Discutăm de o valoare a compensației alocate de 1,11 miliarde de lei. Asta, în condițiile în care, potrivit CFR Călători, necesarul ar fi fost de 2,38 miliarde de lei. În aceste condiții, compania prognozează o pierdere de un miliard de lei, în creștere cu 464 la sută față de anul anterior.

Maxim Rodrigo, președintele federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România: CFR Călători lucrează pe caiet cu statul român și înseamnă anularea de trenuri de călători ce nu primesc compensație, deși nu sunt rentabile, pentru că ele nu sunt în general pline cu călători. De asemenea compensație insuficientă înseamnă lipsa de suport în vagoane, în trenuri.

Premierul României solicită CFR Călători să asigure întâi condiții mai bune pentru călători şi apoi să ceară bani.

Marcel Ciolacu, premierul României: Îmi doresc de la CFR Călători servicii mai bune pentru călători. Am înțeles că vrem prime. Instituția trebuie să intre în reorganizare. De fapt toată România trebuie să treacă prin acest proces.

Ada Meseșan, purtător de cuvânt CFR Călători: De peste 10 ani de zile compania CFR Călători este subcompensată. Nu este o noutate. Decompensarea crește pe an ce trece. Iar anul aceatsa a atins un prag periculos. Nu se vor anula trenuri, dar nu vor fi atât de multe vagoane la trenurile care sunt solicitate. Dar vom face toate eforturile să le oferim. În cazul acesta, calitatea poate să aibă probleme.

În ciuda tuturor problemelor, CFR Călători estimează că în acest an 60 de milioane de persoane vor călători pe calea ferată, cu cele peste 400.000 de trenuri care operează pe 307 trasee din întreagă țară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite