Tánczos Barna vrea un aparat bugetar mai suplu și mai eficient. În unele ministere, procesul de reorganizare este deja în desfășurare, dar experții spun că aceste măsuri nu vor duce la economii semnificative

5 martie 2025, 22:56 (actualizat 5 martie 2025, 23:06)

Reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat rămâne o prioritate pentru Guvern. Ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, susține că aparatul bugetar trebuie eficientizat și că există încă loc pentru economii, fără a fi nevoie de concedieri masive.

În unele ministere, procesul de reorganizare este deja în desfășurare, dar experții economici avertizează că aceste măsuri nu vor duce neapărat la economii semnificative.

Încă de la începutul acestui an, mai multe ministere au început comasările pentru a reduce din schema de personal. Cu toate acestea, ministrul Finantelor trage din nou un semnal de alarmă și spune că mai este loc de reduceri la cheltuielile pe care statul le are cu angajații. Tánczos Barna admite că o soluție pot fi și plecările din sistemul public ale celor care ies la pensie sau vor un alt loc de muncă. Asta nu înseamna însă mai mult de 5 sau cel mult 10%.

TANCOS BARNA – ministrul Finanţelor: Cu siguranță prin reorganizare se poate tempera această creștere a cheltuielilor de funcționare. Trebuie mers și eficientizat la nivelul statului să ajungem la un stat mai suplu. La cheltuieli de personal cu siguranță putem să facem reduceri sau măcar să nu creștem și o stopare a acestor cheltuieli. Pentru că nu trebuie să dăm oameni afară de fiecare dată.

La ministerul Energiei, spre exemplu, din 392 de angajati vor rămâne doar 287. În plus, mașinile de serviciu ale angajataților sunt monitorizate, astfel că în primele două luni din acest an cheltuielile cu carburantul au fost reduse cu 35%.

SEBASTIAN BURDUJA – ministrul Energiei: Am ținut și 17 posturi vacante, dar foarte important, toate sunt pentru debutanți.

Aparatul bugetar a crescut și în luna decembrie a anului trecut cu aproape 700 de posturi. A ajuns astfel la aproape 1,3 milioane de angajati. Unii experți în finanțe publice spun că, de fapt, nu se fac economii.

Prin telefon, ADRIAN NEGRESCU analist economic: Ideea concedierilor la stat poate fi privită ca o adevărată scamatorie financiară de ce pentru că nu sunt dați oameni afară sunt anulate posturile bugetate, dar neocupate din sistemul public. Altfel spus, cheltuielile cu personalul rămân la un nivel istoric în acest an de aproape 170 de miliarde de lei.

Angajații de la stat se apară și spun că de fiecare dată sunt luați în vizor când trebuie făcute economii.

BOGDAN ȘCHIOPU – președintele Federației Naționale din Administrație: Întotdeauna, se pare că încă ține la populație faptul că salariații din sectorul administrație și bugetarii în general sunt cei care prejudiciază bugetul. Niciodată nu a fost așa!

Deficitul bugetar a urcat la 8,65% din PIB anul trecut, de la 5,61% din PIB în 2023. Guvernul și-a asumat că în acest an se va încadra într-un deficit de 7% din PIB. Asta înseamnă inclusiv reducerea cheltuielilor cu angajații de la stat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite