Sute de hectare de grâu abia răsărit, distruse de gâște sălbatice, în Vâlcea

31 martie 2025, 20:07 (actualizat 31 martie 2025, 20:19)

Gâștele sălbatice au devenit o problemă pentru fermierii din sudul județului Vâlcea. Aceștia spun că sutele de păsări care merg acolo la iernat le distrug culturile de toamnă, în special pe cele de grâu. Oamenii cer intervenția autorităților, ca să poată limita distrugerile din câmp.

De câțiva ani, stoluri de gâște sălbatice pot fi văzute pe câmpurile agricole din județul Vâlcea. Ele preferă în special terenurile care nu au garduri vii, unde prădătorii s-ar putea ascunde.

Așa că, acolo unde există câmp deschis, fără pericole, sute de gâște se înfruptă liniștite din plantele proaspăt răsărite din sol.

În comuna Drăgoești, de exemplu, numai în această iarnă, gâştele sălbatice au distrus peste 100 de hectare de grâu.

Sunt mult pe dealuri, în zone mlăștinoase, vin în număr foarte, foarte mare. Trag inclusiv de la rădăcină grâul. Ne-am mai dus pe dealuri cu mașinile, dar zboară un anumit timp, după aceea revin, explică un fermier.

Au fost 15% spre 20% îl termină gâștele astea. Când încolțește, îl ia în cioc și îl ia cu totul și din start e pierdere. Am încercat să punem sperietori, se obișnuiesc cu ele, spune unul dintre cultivatori.

Păsările, cele mai multe gârliţe – o specie de gașcă de talie mare, care nu este protejată de lege – iernează lângă barajele de pe râul Olt.

Autoritățile locale cunosc situația. Au chemat și vânătorii, ca să mai reducă din numărul lor, însă măsurile nu au avut efect.

Dorin Boncan, primarul com. Drăgoeşti, jud. Vâlcea: E de vreo 5-6 ani. Problema e că în fiecare an se înmulțesc. Acolo e barajul. E Oltul. Beau apă acolo și mănâncă aici. Aștept fermierii să vină, să facem demersurile mai departe și să îi ajutăm.

Aceeași situație este și în alte localități din zonă.

Mai multe terenuri agricole aflate de-a lungul Oltului fac parte din aria protejată Valea Oltului Inferior și sunt sub monitorizarea Societății Ornitologice Române.

Reprezentanții ONG-ului nu recomandă vânarea păsărilor și susțin că prezența gâștelor în aceste zone ar putea fi uneori benefică pentru culturile de toamnă.

Emil Todorov, biolog Societatea Ornitologică Română: Când sunt episoade foarte reci, iar grâul e înghețat și începe și se îngălbenește, chiar e bine să fie mâncat de gâște, pentru că așa planta nu moare. Gâsca mănâncă doar vârful care a îngălbenit. Sunt cazuri și cazuri.

Mai mulți fermieri au sesizat deja autoritățile publice locale, în încercarea de a primi despăgubiri pentru pierderile suferite în urma trecerii gâștelor sălbatice.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă