Luni 19 mai 2025 | București 18˚C / Senin

Suspendarea ajutorului SUA. Marco Duran, analist: Nu văd niciun scenariu în care Zelenski să își poată mențină poziția fără să facă anumite concesii americanilor

4 martie 2025, 19:39 (actualizat 4 martie 2025, 20:41)

Ucraina a primit o lovitură decisivă de la președintele Statelor Unite. Acesta a oprit ajutorul militar american. Echipamentele care nu au ajuns încă pe teritoriul ucrainian, inclusiv cele aflate în tranzit pe mare, în avioane sau în Polonia, nu vor mai fi livrate. Consecințele pot fi hotărâtoare pentru soarta războiului și viitorul Ucrainei.

Amenințarea sistării sprijinului militar american a planat asupra Ucrainei încă de vineri, după scena tensionată din biroul Oval dintre Zelenski, Trump și Vance.

Președintele Statelor Unite a luat decizia după o ședință cu consilierii în securitate. Anunțul a fost făcut de un oficial de la Casa Albă, care a precizat că măsura este temporară.

„Președintele a fost clar că este concentrat pe pace. Avem nevoie ca partenerii noștri să fie, de asemenea, dedicați acestui obiectiv. Facem o pauză și ne revizuim ajutorul pentru a ne asigura că acesta contribuie la o soluție, a declarat colaboratorul președintelui american.

Donald Trump nu și-a ascuns nemulțumirile față de președinte Ucrainei.

Îi reprosează lui Zelenski lipsa de recunoștință faţă de Statele Unite și neîncrederea în Vladimir Putin.

Ce trebuie să vedeți de la președintele Zelenski pentru a relua aceste negocieri?

Donald Trump, președintele SUA: Ei bine, cred că ar trebui să fie mai recunoscător, pentru că această țara a rămas alături de el la bine și la greu. Cred că toată lumea trebuie să intre într-o cameră, să spun așa, și trebuie să facem o înțelegere (de pace) și înțelegerea se poate face foarte repede. Nu ar trebui să fie atât de greu de făcut. Se poate face foarte repede. Acum, poate cineva nu vrea să facă o înțelegere, iar dacă cineva nu dorește să facă o înțelegere, cred că acea persoană nu va rămâne prea mult timp. Acea persoană nu va fi ascultată prea mult timp, pentru că eu cred că Rusia vrea să facă o înțelegere.

Surse de la Casa Albă au declarat presei că oprirea ajutorului militar este o formă de presiune, pentru ca Ucraina să consimtă rapid la un acord de pace cu Rusia.

Zelenski dorește o asemenea înțelegere, însă doar cu garanții ferme de securitate.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Avem nevoie de pace. Pace reală, onestă, nu război fără sfârșit. Și avem nevoie de garanții de securitate. Lipsa garanțiilor de securitate pentru Ucraina în urmă cu 11 ani a fost cea care a permis Rusiei să înceapă cu ocuparea Crimeii și războiul din Donbas.

Kremlinul a salutat decizia lui Trump de a lipsi Ucraina sprijinul militar american.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: Desigur, detaliile nu sunt încă cunoscute, dar, dacă acest lucru este adevărat, atunci aceasta este o decizie care poate încuraja cu adevărat regimul de la Kiev pentru procesul de pace.

Sistarea ajutorului american vizează echipamentele militarea promise Ucrainei dar care nu au ajuns pe teritoriul țarii, inclusiv cele aflate în tranzit. Premierul polonez a confirmat că echipamentele aflate la granița în Polonia nu vor mai fi livrate și a accentuat că acesta este un moment de cotitură pentru războiul Ucrainei.

Donald Tusk, premierul Poloniei: Vă rog să vă puneți centurile de siguranță, intrăm într-o zonă de turbulențe, s-ar putea spune. Situația este gravă, nu trebuie să conving pe nimeni că necesită o concentrare specială.

Analiștii spun că, în lipsa sprijinului Statelor Unite, capacitatea Ucrainei de a rezista forțelor ruse este grav afectată.

Marco Duran, analist, Universitatea din Sydney: Implicațiile sunt extraordinare pentru că SUA oferă aproape jumătate din totalul ajutorului care a fost acordat Ucrainei, puțin mai redus decât cel pe care Europa, inclusiv instituțiile UE l-au acordat țării. O mare parte din ajutorul pe care l-a acordat Europa, ca si in cazul SUA a fost finaciar și umanitar. Ne referin doar la cheltuieli militare, Statele Unote au oferit de două ori mai mult decât europenii, la care se adaugă asistența esențială în informații. Deci impactul ar fi enorm asupra Ucrainei. Nu văd niciun scenariu în care Zelenski să își poată mențină poziția actuală fără să facă anumite concesii americanilor.

Premierul ucrainian spera că țara sa va rezista și că Statele Unite vor reveni asupra deciziei.

Denis Smîhal, premierul Ucrainei: Armata și guvernul nostru au capacitățile, instrumentele, să spunem, pentru a menține situația în prima linie. Evident, acestea nu pot fi dezvăluite, aceste lucruri nu trebuie discutate public. Desigur, contam pe sprijinul SUA, deoarece sprijinul semnificativ, inclusiv schimbul de informațîi și elementele importante, apărarea aeriană; protecția cerului nostru, orașelor, infrastructurii civile, civililor ucraineni, aceasta este contribuția SUA. Acestea sunt elemente importante care au salvat mii, poate zeci de mii de vieți ucrainiene, latât civile, cât și militare.

Parlamentul Ucrainei a adoptat o declarație prin care arată că poporul ucrainean dorește pacea mai mult decât oricine altcineva, iar rolul personal al președintelui Donald Trump și eforturile sale pentru pace vor fi decisive în încetarea rapidă a ostilităților și în obținerea păcii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite