Summit în format Ramstein. Aliații alocă Ucrainei suma „record” de 23,8 miliarde de dolari. Marea Britanie: 2025, an „crucial”
Marea Britanie ia în considerare să trimită trupe în Ucraina, pe o perioadă de cinci ani, potrivit planurilor discutate de aliaţii Kievului, citate de presa ucraineană. De asemenea, Marea Britanie şi Germania au anunţat cele mai importante ajutoare militare pentru Kiev, menite să întărească apărarea antiaeriană dar şi trupele terestre ucrainene.
La summitul de la Ramstein, aliații se angajează să aloce Ucrainei suma „record” de 23,8 miliarde de dolari, în timp ce Marea Britanie avertizează că anul 2025 va fi „crucial”.
„Acesta este un sprijin record în ceea ce privește ajutorul militar pentru Ucraina”, a declarat Healey.
Reuniunea în format Ramstein de la Bruxelles are loc pe fondul incertitudinii crescânde cu privire la sprijinul SUA pentru Ucraina și al eforturilor aliaților europeni de a reduce decalajul, în timp ce Kievul rezistă invaziei continue a Rusiei.
„2025 este anul critic pentru acest război”, a spus Healey. „Acum este momentul critic… pentru ca industriile de apărare, armatele și guvernele să se implice”.
Suma recent declarată arată că „mesajul a fost înțeles foarte clar, că sprijinul pentru Ucraina nu poate scădea”, a declarat ministrul lituanian al Apărării, Dovile Sakaliene, jurnaliștilor în marja summitului, potrivit unui reporter al Kyiv Independent.
„Lituania a promis în mod specific aproape 30 de milioane de euro (34 de milioane de dolari), ceea ce înseamnă că, în acest an, am promis deja 110 milioane de euro (125 de milioane de dolari) și, desigur, vom ajunge la 200 de milioane (280 de milioane de dolari) și, probabil, vom crește”, a adăugat ea.
Angajamentele vin în contextul în care Rusia intensifică atacurile asupra obiectivelor militare și civile ucrainene și respinge propunerile de încetare a focului din partea președintelui american Donald Trump.
Healey a declarat că președintele rus Vladimir Putin „continuă să tragă de timp” și să amâne negocierile, intensificând în același timp atacurile asupra Ucrainei.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius: Vom oferi încă patru sisteme IRIS-T, inclusiv rachete. Aşadar, acesta este cel mai bun mesaj al zilei, însoţit de informaţia că vom livra, de asemenea, încă 30 de rachete pentru sistemele Patriot.
Preşedintele Volodimir Zelenski a insistat pe lângăaliaţii occidentali pentru livrarea mai multor sisteme de apărare Patriot după masacrul de la Harkov, de săptămâna trecută, când ruşii au ucis aproape 20 de civili.
Lansat în 2022 de fostul secretar american al apărării Lloyd Austin, UDCG a livrat până în prezent Ucrainei ajutoare militare în valoare de aproximativ 126 de miliarde de dolari din partea a aproximativ 50 de țări.
Revenirea lui Trump la președinție în ianuarie a marcat o schimbare în politica externă a SUA. Washingtonul nu a aprobat noi ajutoare pentru Kiev în 2025 și s-a concentrat în schimb pe promovarea unei soluții negociate cu Moscova.
Reuniunea în format Ramstein din 12 februarie de la Bruxelles a fost prima care nu a fost prezidată de secretarul american al Apărării, deoarece șeful Pentagonului, Pete Hegseth, a transferat acest rol omologului său britanic. Hegseth nu a participat personal la reuniunea din 11 aprilie, dar s-a alăturat prin intermediul unei legături video.
Preşedintele Parlamentului de la Kiev a sugerat că alegerile prezidenţiale nu vor fi organizate prea curând.
Preşedintele Parlamentului ucrainean, Ruslan Stefanchuk: Mi se pare că Parlamentul ucrainean va vota, din nou, pentru extinderea Legii Marţiale şi continuarea mobilizării în Ucraina pentru că, repet, războiul nu s-a încheiat. Războiul continuă şi statul trebuie să aibă grijă de securitatea naţională.
În acest timp, ruşii au continuat atacurile violente aspra oraşelor ucrainene, cu zeci de drone şi rachete lansate în doar 24 de ore.