Summit extraordinar la Bruxelles. Liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul

25 noiembrie 2018, 11:44

S-a declanșat efectiv procedura divorțului Marii Britanii de UE, după 44 de ani.

Acordul pentru Brexit detaliază condițiile juridice ale divorțului.

Declarația politică de 26 de pagini conține obiectivele comune post-Brexit ale Londrei și Bruxelles-ului.

Documentele au fost aprobate în mai puțin de o oră. Negocierea lor a durat un an și jumătate.

Rămânem aliați, parteneri și prieteni, a declarat Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, care a mulțumit echipei britanice pentru eforturile depuse.

Michel Barnier, negociator al UE pentru Brexit: „Acest acord trebuie acum ratificat. Este momentul ca toată lumea să-şi asume responsabilităţi”.

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Este o zi foarte tristă. Să vezi o ţară precum Marea Britanie găsindu-şi locul în afara UE, părăsind UE. Nu este o zi să sărbătoreşti cu şampanie sau să aplauzi”.

Acordul pentru Brexit trebuie ratificat de Parlamentul European și de cel britanic. În scrisoarea deschisă adresată națiunii britanice, Theresa May cere sprijin și garantează că documentul este unul în interes național.

Votul în legislativul de la Londra va fi luna viitoare.

Theresa May, premierul Marii Britanii: „De acest vot va depinde dacă vom avansa împreună către un viitor mai luminos, sau dacă vom deschide uşa pentru şi mai multe divizări şi incertitudine. Acesta este acordul pe care îl avem pe masă, cel mai bun acord posibil, singurul posibil”.

Divorțul de UE ar urma să fie oficializat pe 29 martie 2019, pe timpul președinției României la Consiliul UE.

Bucureștiul este mulțumit de acord, în condițiile în care drepturile românilor din Regat sunt protejate.

Liderii UE au deplâns această zi tristă, dar au promis prietenie Marii Britanii până la sfârșitul zilelor și încă una în plus – așa cum a comentat președintele Consiliului European, Donald Tusk.

ACTUALIZARE Liderii celor 27 de state membre UE au aprobat acordul referitor la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra.

Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană şi din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice‘, au scris liderii UE în concluziile summit-ului.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Rămânem aliați, parteneri și prieteni, a declarat Michel Barnier, negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, care a mulțumit  echipei britanice pentru eforturile depuse.

Michel Barnier, negociator al UE pentru Brexit: Acum a sosit momentul ca toată lumea să-şi asume responsabilităţi. Toată lumea. Vreau să adaug că acest acord este un pas necesar pentru a construi încrederea între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Trebuie să trecem la următoarea fază a acestui parteneriat fără precedent şi ambiţios.

ACTUALIZARE Declaraţia politică referitoare la legăturile viitoare dintre UE şi Londra urmează să fie parafată de premierul britanic Theresa May şi de liderii celor 27 de ţări care rămân în Uniunea Europeană.

Conform regulilor UE, tratatul de ieşire este adoptat de majoritate şi nu cu unanimitate de voturi, astfel încât un singur stat nu poate să blocheze procesul.

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este ‘o tragedie’, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Oficialul a mai afirmat că acordul dintre UE şi Marea Britanie este cel mai bun posibil pentru Londra şi s-a declarat convins că parlamentul britanic va ratifica înţelegerea.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: ‘Aş vota în favoarea acestui acord deoarece este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie. Acesta este acordul. Este cel mai bun acord posibil, iar Uniunea Europeană nu îşi va schimba poziţia fundamentală când este vorba de această chestiune’.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a participa la reuniunea extraordinară, că proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este unul foarte bun pentru România și a arătat că, în forma actuală, drepturile românilor sunt perfect protejate.

Textul principal al declaraţiei politice, consultat de Reuters, relevă că UE şi Londra ‘sunt de acord să dezvolte un parteneriat economic ambiţios, extins şi echilibrat’.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Palatul Westminster, Casa Parlamentului, Marea Britanie. Sursa foto: Profimedia Images

Politico: Britanicii vor înapoi în UE. 51% regretă Brexitul

Europa printre rânduri | Olanda nu vrea să primească sau să plătească pentru migranți