SUA: Avalanșă de copii la ATI, din cauza virusului sincițial respirator. Specialiștii avertizează în privința riscului izbucnirii unei noi pandemii

3 noiembrie 2022, 19:51

Unităţile de terapie intensivă din Statele Unite s-au umplut cu micuţi în stare gravă din cauza virusului sinciţial respirator (VSR).

E un virus care circulă în această perioadă, dar medicii cred că oamenii ar fi devenit mai sensibili în pandemie și nu şi-au mai antrenat sistemul imunitar cu alţi microbi.

Ne referim la zona de patologie cu risc alergic, manifestări autoimune, reacţîi alergice, neurologice, diabet zaharat de tip 1, astm bronşic, boli care debutează după trecerea prin Covid. Orice infecţie virală care apare pe un organism sensibilizat deja va fi mult mai puternică, cu manifestări mult mai severe. E de aşteptat în această perioadă, după ce doi ani am purtat mască şi ne-am protejat de infecţii respiratorii virale şi altele decât SARS COV 2, să avem un răspuns al organismului mai brutal la infecţiile virale”, a afirmat Beatrice Mahler, medic primar pneumolog, Institutul „Marius Nasta”.

În România, medicii nu au avut până acum cazuri severe de la virusul sinciţial respirator. La adulţîi fără probleme imunitare, dă o banală răceală. Pe copiii mici şi pe bătrâni îi poate chiar ucide. Iar vaccinurile sunt doar în faza de studii avansate.

Virusul sinciţial respirator, cum îi spune şi numele, e un virus aerogen care seamănă cu toate celelalte din punct de vedere al manifestărilor clinice respiratorii, dar apare mai des la copii. Cert este că în cazul unor izbucniri epidemice, ştim şi vom şti rapid. În România circulăţia virusului sinciţial respirator este supravegheată”, ne-a declarat dr. Simin Florescu, medic primar infecţionist, managerul Spitalului „Victor Babeş” Bucureşti.

O nouă pandemie este aproape sigură, spun experţii, dar nimeni nu poate şti când şi de la ce virus. Supravegherea şi rapiditatea reacţiei sunt cheia pentru a o controla.

Sunt virusurile reemergente, cum este virusul polio, sunt foarte multe altele care au potenţialul de a sări de la animal la om. Cred că trebuie să avem o mai mare implicare a statului în producerea de cercetare ştiinţifică pentru producerea de vaccinuri şi să reluăm discuţia dacă statul se poate implică şi în producţia de vaccinuri pandemice”, dr. Valentin Toma, cercetător principal, Institutul de Antropologie „F.I.Rainer” al Academiei Române.

E foarte important să se înlăture frică şi lipsa de încredere. Apoi trebuie făcute investiţîi pentru a îmbunătăţi sistemul public de sănătate, să se ofere acces celor mai vulnerabili. E foarte important să înţelegem îndoielile şi fricile oamenilor în privinţa vaccinării şi să le răspundem”, susține dr. Stuart Blume, profesor emerit, Universitatea din Amsterdam.

Cercetători, manageri de spitale şi alţi experţi au discutat la Academia Română soluţîi pentru a îmbunătăţi strategiile de reacţie în cazul unei noi pandemii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite