Studiu | Aproape 100 de tone de plastic sunt purtate anual de apele Dunării pe teritoriul României
Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați au monitorizat apele Dunării timp de un an, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. De la intrarea fluviului în România, pe la Moldova Veche și până dincolo de Isaccea, unde Dunărea întâlnește alți afluenți, apele transportă nu mai puțin de 100 de tone de particule de plastic.
MĂDĂLINA CALMUC – asistent universitar: Au fost prelevate cam aproximativ 135 de probe de microplastice, a trebuit să izolăm microplasticele și macropalsticele prelevate de celelalte impurități. În decursul unui an sunt transportate 48 de tone de microplastice și 48 de tone de macroplastice.
Și mai grav este că de aceste microparticule se atașează viruși, bacterii sau metale grele, care ne pun sănătatea în pericol.
VALENTINA CALMUC – asistent universitar: Dimensiunile acestea mici determină că acestea să se acumuleze în țesutul biotei acvatice. Aici ne referim la pești. Pești care se găsesc în Dunăre, pești pe care noi îi consumăm.
dr. ALEXANDRU NECHIFOR – medic specialist, prorector la Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi: O cantitate mare de microplastic prezența în organismul uman este implicată în dezvoltarea anumitor tipuri de cancer.
În ciuda rezultatelor acestor studii, oamenii continuă să folosească apele ca pe o groapă uriașă de gunoi.
ALINA SALANŢI – corespondent TVR: Degeaba montează autoritățile panourilor de acest gen – ARUNCAREA DEȘEURILOR STRICT INTERZISĂ! – dacă noi românii nu avem și o educație în acest sens. Dacă nu avem grijă de mediul înconjurător evident că nu putem avea grijă nici de sănătatea noastră.
Cercetătorii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați spun că următorul studiu se va axa pe cantitatea de deșeuri care sunt aruncate anual în Dunăre, doar în România.