Studiu: Alimentele ultraprocesate cresc riscul de deces prematur

Aproximativ 14% dintre decesele premature din Anglia sunt atribuite alimentației nesănătoase, cel mai mare procent dintre țările analizate, notează The Guardian.
Consumul unor cantități mari de alimente ultraprocesate (AUP) crește riscul de deces prematur, potrivit unui studiu internațional, care a readus în prim-plan apelurile pentru măsuri mai stricte împotriva AUP.
Fiecare creștere cu 10% a consumului de AUP, precum pâinea, prăjiturile și mesele gata preparate, mărește riscul unei persoane de a muri înainte de vârsta de 75 de ani cu 3%, conform cercetării realizate în mai multe țări, inclusiv SUA și Anglia.
Alimentele ultraprocesate sunt atât de dăunătoare sănătății încât sunt implicate în până la una din șapte decese premature în unele țări, potrivit unui articol publicat în American Journal of Preventive Medicine.
Studiul, care a analizat date privind alimentația și mortalitatea din opt țări, a descoperit că acestea sunt asociate anual cu 124.107 decese premature în SUA și 17.781 de decese în Anglia.
Eduardo Augusto Fernandes Nilson, cercetător principal al studiului de la Fundația Oswaldo Cruz din Brazilia, a explicat că aditivii precum îndulcitorii și aromele artificiale afectează sănătatea, nu doar nivelurile ridicate de grăsimi, sare și zahăr din AUP.
Autorii au constatat o „asociere liniară doză-răspuns între consumul de alimente ultraprocesate și mortalitatea generală” atunci când au analizat sondaje oficiale realizate anterior în Marea Britanie, SUA, Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Chile și Mexic.
În timp ce 4%, 5% și 6% dintre decesele premature din Columbia, Brazilia și Chile, respectiv, sunt „atribuite consumului de AUP”, procentul echivalent este de 10,9% în Canada, 13,7% în SUA și 13,8% în Anglia — cel mai mare dintre cele opt țări analizate.
„Decesele premature atribuite consumului de alimente ultraprocesate cresc semnificativ odată cu ponderea acestora în aportul total de energie al indivizilor. Un consum ridicat de AUP poate afecta serios sănătatea”, au concluzionat cercetătorii.
Rata deceselor este cea mai mare în țările în care populația își obține cea mai mare parte a energiei din consumul de AUP.
În Anglia, procentul este de 53,4%, potrivit National Diet and Nutrition Survey realizat în 2018-2019. În SUA, procentul este chiar mai mare — 54,5%.
„Am estimat inițial o asociere liniară între ponderea AUP în alimentație și mortalitatea generală, astfel încât fiecare creștere de 10% a consumului de AUP mărește riscul de deces din orice cauză cu 3%”, a declarat Nilson.
„AUP afectează sănătatea dincolo de impactul individual al conținutului ridicat de nutrienți critici — sodiu, grăsimi trans și zahăr — din cauza modificărilor suferite de alimente în timpul procesării industriale și a utilizării de ingrediente artificiale, inclusiv coloranți, arome artificiale și îndulcitori, emulgatori și mulți alți aditivi și agenți de procesare, astfel încât evaluarea deceselor din toate cauzele asociate consumului de AUP permite o estimare globală a efectului procesării industriale asupra sănătății”.
Deși povara bolilor cauzate de AUP este cea mai mare în țările cu venituri ridicate, aceasta este în creștere și în națiunile cu venituri mici și medii, a adăugat Nilson.
Autorii studiului au îndemnat guvernele din întreaga lume să introducă măsuri îndrăznețe pentru combaterea AUP, inclusiv reglementarea mai strictă a publicității alimentare și a vânzării de produse alimentare în școli și locuri de muncă, dar și taxe pe produsele ultraprocesate pentru a reduce vânzările.
Constatările se adaugă unui volum tot mai mare de dovezi care leagă consumul de AUP de un risc crescut de boli specifice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă, dar și de un risc general mai mare de deces înainte de 75 de ani. Cu toate acestea, studiul a identificat o asociere între AUP și decesul prematur, nu o relație cauzală directă.
De exemplu, un studiu american publicat anul trecut în BMJ a constatat că persoanele care consumă cele mai multe AUP au un risc general de deces mai mare cu 4% și un risc mai mare cu 9% de a muri din cauze altele decât cancerul sau bolile de inimă. Acest studiu a identificat carnea procesată, zahărul și produsele ultraprocesate pentru mic dejun, cum ar fi cerealele, drept cele mai nesănătoase produse AUP.
Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie a declarat:
„Am luat deja măsuri pentru a opri direcționarea reclamelor pentru junk food către copii, atât la TV, cât și online, și am oferit autorităților locale puteri sporite pentru a bloca deschiderea de noi fast-food-uri în apropierea școlilor. De asemenea, comandăm cercetări pentru a îmbunătăți baza de date privind impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății. Prin Planul nostru pentru Schimbare, vom muta accentul de la tratarea bolilor la prevenție, reducând astfel povara obezității asupra serviciilor publice și NHS”.