Studii: alimentele ultraprocesate favorizează atacul de cord sau AVC-ul

Alimentele ultraprocesate favorizează atacul de cord sau AVC-ul
Alimentele ultraprocesate favorizează atacul de cord sau AVC-ul
28 august 2023, 12:11

Primul studiu, care a urmărit 10.000 de femei timp de 15 ani, a constatat că cele cu cea mai mare proporție de alimente ultraprocesate (UPF) în dieta lor aveau 39% mai multe șanse de a dezvolta tensiune arterială crescută decât cele cu cea mai scăzută proporție. Hipertensiunea arterială crește riscul de afecțiuni cardiace grave, inclusiv boli de inimă, boli arteriale periferice, anevrisme de aortă, boli de rinichi și demență vasculară.

Cel de-al doilea studiu, o meta-analiză care a cuprins mai mult de 325.000 de bărbați și femei, a arătat că cei care au mâncat cel mai mult UPF au avut cu 24% mai multe șanse de a avea evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, accident vascular cerebral și angină pectorală.

Creșterea consumului zilnic de UPF în aportul de calorii cu 10% a fost asociată cu un risc crescut de boli de inimă cu 6%. Iar cei care consumă mai puțin de 15% din dietă alimente ultraprocesate au fost cel mai puțin expuși riscului de a avea probleme cardiace, potrivit cercetării conduse de Universitatea de medicină militară din Xi’an, China.

Una dintre cercetătoarele implicate într-unul dintre studii, Anushriya Pant, de la Universitatea din Sydney, a spus că mulți oameni nici măcar nu știau că alimentele pe care le consumă sunt ultraprocesate. Ei credeau că sendvișurile, wrap-urile, supele la plic sunt sănătoase. „S-ar putea ca alimentele pe care le considerați sănătoase să contribuie de fapt la dezvoltarea hipertensiunii arteriale”, a spus ea.

Dr. Chris van Tulleken, unul dintre cei mai importanți experți în alimente ultraprocesate din lume și autorul cărții bestseller-ul Ultra Processed People, a declarat: „Descoperirile acestor noi lucrări sunt în întregime în concordanță cu un volum mare de lucrări care arată cum creșterea consumului de UPF este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare. O mare parte din ele vor fi familiare ca „junk food”, dar există o mulțime de UPF organice, „etice”, care ar putea fi vândute ca fiind sănătoase, hrănitoare, ecologice sau utile pentru pierderea în greutate. Aproape fiecare aliment care vine cu o mențiune de sănătate pe pachet este UPF. Există acum dovezi semnificative că aceste produse inflamează intestinul, perturbă reglarea poftei de mâncare, modifică nivelul hormonilor și provoacă o mulțime de alte efecte care probabil cresc riscul de boli cardiovasculare și de altă natură, în același mod în care o face fumatul”.

Van Tulleken a cerut ca pe ambalajele alimentelor ultraprocesate să fie adăugate etichete negre de avertizare, așa cum este deja cazul în Chile și Mexic. A punctat că ar trebui să existe o restricție asupra marketingului UPF și, în special, a reclamelor destinate copiilor.

Departamentul de Sănătate și Asistență Socială din Regatul Unit a declarat că a introdus deja o legislație pentru a restricționa plasarea și promovarea anumitor produse în supermarketuri pentru a descuraja alegerile alimentare nesănătoase.

Studiile au prezentate la reuniunea anuală a Societății Europene de Cardiologie de la Amsterdam, care a adunat mii de medici, oameni de știință și cercetători de renume din lume. După aceste cercetări, experții cer acțiuni urgente, mai ales că situația este departe de a se îmbunătăți. Din contră.

Consumul global de produse puternic procesate, cum ar fi cereale, batoane proteice, băuturi carbogazoase, preparate gata făcute și fast-food a crescut în ultimii ani. În Marea Britanie și SUA, peste jumătate din dieta medie constă acum din alimente ultraprocesate (UPF). Pentru unii, mai ales pentru persoanele mai tinere, mai sărace sau din zone defavorizate, este obișnuit să aibă o dietă care cuprinde până la 80% UPF.

Alimentele ultraprocesate sunt produse care au trecut prin mai multe procese în timpul producției. Sunt adesea bogate în sare și zahăr și pot conține aditivi și conservanți. De cele mai multe ori, alimentele sunt sărace în fibre și lipsite de nutrienții prezenți în alimentele proaspete sau puțin procesate, precum fructele și legumele proaspete, iaurtul simplu și pâinea făcută în casă.

Studiile anterioare au legat consumul de alimente ultra-procesate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și cancerul.

Un articol de Arina Delcea

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite