Strategii în campania electorală: PSD și PNL, situație de ”noncombat”. Opoziția se bazează pe criticarea puterii

9 mai 2024, 20:21

Mai sunt câteva ore până când începe oficial campania electorală pentru alegerile europene și locale din 9 iunie. Se vor alege europarlamentarii, pe liste, dar și primarii, consilierii locali și județeni. Liderii de partid au dat ultimele indicații militanților înainte de începerea acțiunilor specifice în teritoriu. PSD și PNL vor să își atingă obiectivele politice printr-o strategie „noncombat”, în timp ce formațiunile aflate acum în opoziție se vor concentra pe criticarea celor de la putere.

Deși au o alianța electorală, între PSD și PNL au loc răfuieli în teritoriu. Mai ales că în peste 3000 de localități cele două partide sunt în confruntare directă, cu candidați separați. Liderul Marcel Ciolacu le transmite social democraților să lase disensiunile și să se concentreze pe mesaje care să convingă oamenii să vină în număr mare la vot.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Alegerile din 9 iunie sunt alegeri despre administrație(…)nu sunt alegeri despre dispute politice sau și mai mult alegeri în care ne luptăm cu dușmani închipuiți sau din desene animate sau dușmani pe care nu i-a văzut nimeni niciodată.

Și liderul liberal Nicolae Ciucă sună mobilizarea, tot cu un mesaj conciliator.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL: E o strofă pe care am învățat-o de laprofesorul meu de limba română, în liceul militar: Mă, să țineți minte – și aici, și noi liberalii trebuie să ținem minte: ”Slava strămoșească pe urmași cinstește / Degeaba cu ea urmașul se fălește”. Voi trebuie să faceți ceea ce nu am făcut noi și noi trebuie să facem ceea ce nu vă așteptați voi.

Strategia de campanie a opoziției este asaltul. Alianța Dreapta Unită lansează atacul frontal împotriva liderilor Coaliției.

Cătălin Drulă, copreşedintele Alianţei Dreapta Unită: Vă spun că o să plătiți, și tu Ciucă și tu Ciolacu. Haideți alături de noi oameni buni, mergem la victorie pe 9 iunie.

Și AUR pregătește ofensiva.

George Simion, preşedintele AUR: O să facem campanie stradă cu stradă, stație de metrou cu stație de metrou.

Și UDMR e gata de campanie.

Kelemen Hunor, preşedintele UDMR: Cei care au un singur deziderat, să se unească împotriva maghiarilor fac cea mai mare greșeală ce se poate face, dacă nu ai alte deziderate decât să îi învingi pe maghairi înseamnă că ai rămas blocat nu în sec 20, ci în sec 19.

Timp de o lună, în campania electorală, partidele și candidații au reguli stricte. Dimensiunea maximă a bannerelor trebuie redusă la o coală A3. Afișele vor putea fi amplasate doar în locuri speciale. Și va fi interzisă folosirea unei succesiuni de culori care să reproducă drapelul României. Programele politice nu vor putea fi prezentate în școli sau spitale unde propagandă politică este interzisă. Dacă publicitatea stradală și din audiovizual sunt clar reglementate, social media rămâne un canal de comunicare pe care candidații și partidele îl pot folosi nelimitat.

Campania electorală se încheie pe 7 iunie. La alegerile din 9 iunie cetățenii vor primi câte cinci buletine de vot: pentru europarlamentare, pentru consiliul județean, pentru președintele consiliului județean, pentru consiliul local și pentru primarul localitățîi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite