Strategia naţională de sănătate, în dezbatere publică. De anul viitor, pacienţii cu urgenţe medicale ar putea fi consultaţi în centre speciale
Sute de copii aşteaptă în fiecare zi la unităţile de primire urgenţe pentru a fi consultaţi de medici. Speriaţi de valul de viroze, părinţii vin direct la spital şi aşteaptă ore în şir pentru consultaţii.
De anul viitor, unităţile de primiri urgenţe ar putea fi mai puţin aglomerate.
Ministerul Sănătăţii propune în viitoarea strategie naţionala de sănătate înfiinţarea unor centre de urgenţă în curtea spitalelor sau în apropierea acestora, unde să consulte medicii de familie.
Aproape 8 din 10 pacienţi care vin la camerele de gardă nu au nevoie de internare, iar noile centre ar permite spitalelor să se ocupe de cazurile cu adevărat urgente, susţine ministrul Sănătăţii.
Medicii de familie susţin ideea, dar spun că nu ar avea timp pentru consultaţii suplimentare.
Noile centre ar urma să fie deschise anul viitor, însă numai în anumite oraşe din ţară. Daca proiectul pilot, care se va desfăşura pe durata a doi ani, va avea succes, reţeaua va fi extinsă.
Un alt proiect pilot va permite pacientului să îşi aleagă doctorul din spital care îl va consulta, în baza unei programări şi a unei coplăţi.
Medicii vor putea oferi aceste servicii contra cost în spital, după programul zilnic.
Chiar daca ar urma să fie implementată abia peste trei ani şi doar în câteva spitale, propunerea este deja criticată.
Strategia naţională de sănătate propune şi creşterea rolului pe care îl are medicul de familie, acesta urmând să primească noi competenţe, posibilitatea de a prescrie mai multe investigaţii şi tratamente. Strategia naţională de sănătate este în dezbatere publică până pe 10 decembrie.