Sporul pentru lucrul cu bani europeni, în funcție de performanță. Cine atrage sume mari primește mai mulți bani la salariu
Bugetarii primeau până acum sporul de 25% pentru lucrul cu bani europeni în funcție de numărul proiectelor în derulare la primărie sau la consiliul județean. Noul regulament stabilește că angajații de la stat beneficiază de sporul de până la 50% în funcţie de numărul proiectelor cu finanțare europenă, tipul şi valoarea acestora.
”Dorim să susţinem şi să motivăm echipele de proiect care sunt implicate în implementara proiectelor de infrastructură. Minim este propus de la 10%, maxim 50% acolo unde valoarea contractelor este mare, peste 20 de milioane de lei, procentul este 50% uniform”, declară ministrul Marcel Boloș.
Astfel, până la 20 ore se acordă o majorare salarială de 10%, între 21-40 ore se acordă o majorare salarială de 20%, între 41-60 ore se acordă o majorare salarială de 30%, între 61- 80 ore se acordă o majorare salarială de 40%, iar peste 80 ore se acordă o majorare salarială de 50%.
Criteriile de departajare în funcție de performanță stabilite de guvern nu sunt o veste bună pentru unii primari. De acum, cine vrea un spor mai mare trebuie să atragă mai mulți bani europeni.
”Discuțiile aici sunt că pe unele axe au acces doar municipiile, este clar că acolo municipiile sunt avantajate, pentru că au valori de proiecte mult mai mari decât comunele. Noi , oraşele mici, să zicem că suntem între cele două limite, precizează Adrian Teban, preşedintele Asociaţiei Oraşelor din România.
În acest moment în toată țară sunt 5.600 de contracte de finanțare cu bani europeni la nivelul autorităţilor locale. Valoarea totală a acestor contracte este 11 miliarde de euro.