Spitalul Colentina nu mai face internări în șase secții pentru că nu mai are autorizație sanitară
Nu se mai fac internări în șase dintre secțiile din Spitalul Colentina. Măsura a intrat în vigoare de astăzi și vine după ce Direcția de Sănătate Publică nu a mai prelungit autorizația sanitară provizorie de funcționare. Cei mai afectați sunt bolnavii programaţi pentru operaţii, unii chiar pentru transplant. Şi Casa de Asigurări de Sănătate a sistat finanţarea pentru secţiile în cauză. Până la difuzarea reportajului la Telejurnal, Ministerul Sănătăţii nu a venit cu explicații.
Este vorba despre secţiile de neurochirurgie, hematologie, ortopedie unu şi doi, compartimentele ORL și chirurgie plastică. În total, peste 200 de paturi.
Măsura îi afectează în special pe bolnavii cu afecțiuni cronice și pe cei care erau programați pentru transplant. Restul pacienţilor internați în aceste secții vor fi externați treptat, iar cei care urmau să fie tratați acolo vor fi reprogramați.
Rozalina Lăpădatu, vicepreşedinte, Alianţa Pacienţilor Cronici din România, preşedinte APAA: Afectează foarte mult pacienţii pentru că mulţi dintre ei au venit din provincie şi din Bucureşti. Erau programați pentru diverse intervenţii chirugicale, iar acum au fost trimişi acasă, neştiindu-se când vor putea fi autorizate cele 6 secţii de spital şi cand vor fi reluate procedurile. Pacienţii se pot duce către alte spitale, dar asta înseamnă alte liste de aşteptare. E de neînţeles cum am ajuns în situaţia aceasta.
Conform autorizaţiei sanitare de la DSP, emisă în martie, unele secţii aveau termene de conformare până la finalul acestui an sau până la sfârşitul lui 2026. O parte au fost în renovare şi nu au funcţionat o perioadă, anul acesta. Unele au fost mutate în acelaşi pavilion, până se va construi o clădire nouă. Aveau autorizaţie provizorie, dar Direcţia de Sănătate Publică nu a mai prelungit-o pentru şase dintre acestea. În total, 220 de paturi.
Diana Brâncuş, jurnalist senior TVR: Am cerut un punct de vedere şi din partea conducerii Spitalului Colentina. Managerul unităţii ne-a transmis că, în acest moment, este în discuţii cu autorităţile şi speră ca de săptămâna viitoare să poată fi reluate internările.
Conducerea spitalului a făcut 18 adrese către DSP și ministerul Sănătății din vară până acum, însă fără niciun rezultat.
Casa de Asigurări de Sănătate a redus bugetul
Între timp, DSP a informat Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti despre lipsa autorizării. Fără aceasta, nu se pot primi bani din sistemul de asigurări. Aşa că a fost redus şi bugetul.
Ion Mîţu, preşedinte director general CASMB: A scăzut şi vaoarea de contract, care era la 17 milioane în noiembrie, în decembrie este de 13 milioane de lei. Dar am găsit soluţii împreună cu conducerea spitalului, ca să nu aibă de suferit niciun pacient din cadrul Spitalului Colentina. Au parte şi de regularizare, nu în toate lunile au îndeplinit valoarea de contract, şi atunci le putem da pe luna decembrie. Dacă rezolvă – în aceeaşi zi intră în contract cu toate secţiile şi le mărim valoarea de contract.
Ministerul Sănătății a transmis ca așteaptă informații de la DSP şi le va face publice
Medicii sunt deciși să iasă în stradă, dacă problema nu va fi rezolvată.
DSP București: Noua autorizaţie sanitară va fi eliberată „în termenul legal”
Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti a anunţat marţi că va elibera „în termenul legal” noua autorizaţie sanitară de funcţionare pentru secţiile Spitalului Clinic Colentina.
„Spitalul Clinic Colentina funcționează în prezent în baza Autorizației Sanitare de Funcționare, emisă cu Program de conformare.
Paturile aferente secțiilor Hematologie I, Ortopedie-Traumatologie I și II, Neurochirurgie, Compartimentul ORL, Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și extinderi ale unor secții medicale, se află în curs de autorizare.
În baza dosarului și a documentației înaintate către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, aceasta a transmis către reprezentanții Spitalului Clinic Colentina mai multe solicitări de remediere a neconformităților constatate, atât în urma analizării documentației depuse, cât și cu ocazia vizitelor de evaluare în teren.
Neconformitățile constatate de către personalul DSPMB puneau în pericol siguranța pacienților și a personalului medical, motiv pentru care au fost făcute numeroase recomandări de rezolvare a situațiilor identificate.
DSPMB a sprijinit în permanență conducerea unității sanitare prin îndrumare de specialitate, prin întâlniri repetate cu comitetul director al spitalului și cu conducerea ASSMB.
Ca răspuns la adresele DSPMB din 01.11 și 26.11.2024, Spitalul Clinic Colentina a transmis abia în data de 06.12.2024 măsurile privind remedierea neconformităților, memoriul tehnic refăcut, noile circuite funcționale, intervalele orare ale acestora; de asemenea, s-a transmis și nota justificativă privind actualizarea și întocmirea noilor programe de conformare (documente asumate de către conducerea unității sanitare). DSPMB va elibera în termenul legal noua autorizație sanitară de funcționare”, se arată în comunicatul DSPMB.