Spania se aşteaptă ca summitul liderilor europeni de la Granada să fie un punct de inflexiune pentru Europa viitorului

Guvernul Spaniei
Guvernul Spaniei
4 octombrie 2023, 15:50

Două sunt reuniunile care se vor succeda în oraşul din Andaluzia, prima fiind joi, 5 octombrie, cea a Comunităţii Politice Europene, iar a doua va fi o reuniune informală a şefilor de stat şi de guvern ai ţărilor UE care va avea loc vineri.

La Granada vor veni circa 50 de lideri, toţi cei din cele 27 de state ale UE şi încă 17 din ţările împreună cu care statele UE formează aşa-numita Comunitate Politică Europeană care s-a născut în anul 2022 la iniţiativa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi care este acum la a treia reuniune de acest fel.

Această comunitate este un forum de dialog pentru abordarea unor chestiuni de interes comun şi care capătă o însemnătate deosebită în faţa unor situaţii precum războiul din Ucraina, ţară care face parte din acest grup, dar nu a fost confirmată prezenţa preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Granada, din motive de securitate.

Kosovo, a cărui independenţă nu este recunoscută de cinci state din UE, va fi totuşi reprezentat, la fel ca la celelalte două reuniuni precedente.

Guvernul spaniol spune că există un fir conducător între cele două întâlniri, acela al reflecţiei asupra a ceea ce vrea să fie Europa în viitor şi care va fi în centrul discuţiilor de la summit.

În acest context, liderii statelor UE vor analiza extinderea blocului comunitar către alţi parteneri şi reformele care vor fi necesare în acest caz, întrucât, de exemplu, unii consideră că ar trebui să se renunţe la regula unanimităţii în luarea deciziilor.

Alte chestiuni relevante ce vor fi abordate sunt migraţia şi autonomia strategică. Legat de cea din urmă, preşedinţia spaniolă a Consiliului UE va prezenta la summit o propunere pregătită în colaborare cu celelalte state cu privire la reindustrializarea UE, consolidarea leadership-ului în sectoare strategice cum ar fi cel energetic sau cel sanitar şi axarea pe producţia de bunuri şi servicii în care UE deja este competitivă, precum inteligenţa artificială, turbinele eoliene sau îngrăşămintele organice.

Obiectivul enunţat de Spania nu este substituirea bunurilor, serviciilor şi materiilor prime care în prezent sunt importate din ţările terţe, ci căutarea de alternative noi şi sustenabile, de la energiile regenerabile până la calculatoarele cuantice, astfel că respectiva propunere susţine creşterea alocărilor bugetare pentru cercetare şi dezvoltare.

Cu ocazia summitului european familia regală spaniolă le va oferi şefilor de stat şi de guvern o cină joi seară în complexul monumental andaluz de la Alhambra.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite