Rata anuală a inflației a coborât în aprilie la 5,9%, prețurile rămân mari. ”Mănânc cu scobitoarea ca să îmi ajungă”
Viața e tot mai scumpă în România. Plătim din ce în ce mai mult fie că ne raportăm la anul trecut sau la luna precedentă. Pentru oamenii cu venituri mici, un drum la piață sau la magazin se lasă cu dureri de cap. Își drămuiesc fiecare bănuț și chiar și așa, cu greu reușesc să pună ceva în plasă. Prețurile au continuat să crească, e adevărat, într-un ritm mai lent decât în lunile anterioare. Plătim mai mult pentru toate produsele, însă prețul detergenților a atras atenția premierului, care a cerut Consiliului Concurenței să verifice de ce astfel de produse au ajuns să coste chiar și cu 25% mai mult decât primăvara trecută.
În categoria alimentelor, cel mai mult s-au scumpit conservele de fructe. Luna trecută, prețurile au fost mai mari, în medie, cu aproape 11% decât în perioada similară a anului trecut. Am plătit mai mult cu peste 9% pentru carnea de vită și cu peste 8% pentru băuturile alcoolice, potrivit Instititului Național de Statistică.
În topul scumpirilor la alimente mai apar peștele, carnea de porc și alte produse din import precum cacao și cafea.
Consumatorii au plătit mai mult și pentru mărfuri nealimentare. Detergenții erau mai scumpi, în aprilie, cu peste 25% decât în urmă cu un an, iar medicamentele cu aproape 24%. Și articolele de igienă, cosmetice și medicale au costat luna trecută cu peste 17% mai mult față de primăvara anului 2023.
S-au scumpit și unele servicii. Luna trecută, tarifele poștale costau mai mult cu peste 26%, în comparație cu aprilie, anul trecut, iar cele de apă, canal și salubritate, cu peste 16%. Pentru o masă la restaurant sau o ieșire la cafea am plătit mai mult cu peste 12% față de același interval de referință.
Primăvara aceasta am avut parte și de câteva ieftiniri. De exemplu, în luna aprilie, prețurile la făină și mălai au fost mai mici în medie cu 30% decât în perioada similară a anului trecut, potrivit Instititului Național de Statistică. Am plătit mai puțin decât în urmă cu un an și pentru ulei, unt și zahăr.
În total, rata anuală a inflației a scăzut la 5,9%, de la 6,6%, cât a fost în martie.
Răzvan Orășanu, analist economic: În continuare avem una dintre inflațiile cele mai mari din Europa, chiar dacă ea s-a temperat ușor.
Premierul a cerut Consiliului Concurenței să verifice de ce unele produse precum detergenții au înregistrat creșteri mari de prețuri.
Marcel Ciolacu, premierul României: Prețul la detergenți a crescut cu 25%. Urmează cu adevărat Consiliul Concurenței să facă o anchetă.
Economiștii Băncii Naționale se așteaptă ca inflația să scadă și mai mult în lunile următoare și să ajungă la 4,7%, în decembrie. Prognoza BNR are însă și un interval de variație de 2%.
„Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,08%. Rata inflaţiei de la începutul anului (aprilie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 2,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 a fost 5,9%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) faţă de precedentele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) a fost 8,1%”, se arată în comunicatul INS.
Conform sursei citate, indicele armonizat al preţurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%. Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (mai 2023 – aprilie 2024) faţă de precedentele 12 luni (mai 2022 – aprilie 2023) determinată pe baza IAPC a fost 8,0%.
Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în scădere, la 4,7%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, de la 4,8% în noiembrie, şi anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârşitul lui 2025, potrivit datelor prezentate în februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
„Ce arată prognoza? Că rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, cu această întrerupere temporară în ianuarie anul curent, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor şi o să mai explicăm de ce acest lucru. Avem, se observă, datele sunt trimestriale şi în consecinţă creşterea inflaţiei de la începutul anului 2024 nu este atât de pronunţată, pentru că se referă şi la februarie şi martie şi deci creşterea din ianuarie va fi diminuată, categoric. Dar apoi traiectoria este categoric în jos, nu diferă foarte mult, pe datele noastre sunt 1 – 2 puncte procentuale faţă de traiectoria anterioară. Ea a fost revizuită descendent pe parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintei, la limita superioară, este prognozată pentru 2025”, a spus Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.
Conform unui comunicat al BNR, transmis marţi după şedinţa de politică monetară, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să se situeze în decembrie 2024 peste valoarea previzionată anterior şi să coboare doar marginal în interiorul intervalului ţintei la finele orizontului prognozei (martie 2026), conform Băncii Naţionale a României.