Sorin Grindeanu: Trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene. Vom creşte capacitatea de tranzit prin România, de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună

11 august 2023, 15:58

Declaraţia ministrului Transporturilor a fost făcută în urma unor discuţii cu înalţi reprezentanţi ai Statelor Unite ale Americii, ai Uniunii Europene, Republicii Moldova şi României despre rutele alternative pentru transportul cerealelor din Ucraina.

„Am căzut de acord că trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene în contextul atacurilor pe care dumneavoastră le ştiţi din ultimele săptămâni asupra porturilor ucrainene de la Reni şi Ismail. În cadrul acestor întâlniri, am subliniat importanţa rutelor de transport româneşti terestre, pe cale ferată, dar şi navale pentru menţinerea unui flux continuu pentru exporturile şi importurile din Ucraina. Din perspectiva transportului pe Dunăre, Canalul Sulina este singura cale navigabilă viabilă pentru aceste transporturi şi de aceea este important să optimizăm capacitatea acestei rute. A fost o întâlnire extrem de bună, fructuoasă, care ne va duce prin măsurile pe care le vom lua la creşterea capacităţii de tranzit a cerealelor care provin din Ucraina, prin România, astfel încât de la peste 2 milioane de tone cât avem acum lunar să ajungem la ţinta pe care ne-am propus-o în perioada următoare şi anume de aproape 4 milioane de tone”, a detaliat ministrul Sorin Grindeanu.

Viceprim-ministrul ucrainean Oleksandr Kubrakov a vorbit despre seria de atacuri rusești asupra porturilor ucrainene.

”Din iulie 17 atacurile rusești au distrus peste 260 de tone de cereale ucrainene. E de ajuns pentru consumul într-o viață a unui milion de locuitori”, a transmis Kubrakov.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova, Vladimir Bolea, a cerut o dublare a ajutorului, atunci când se vorbește despre Ucraina sau Republica Moldova.

”Am venit cu o listă de propuneri concrete de măsuri în urma cărora s-ar putea îmbunătăți situația exporturilor din Moldova și Ucraina. Investiții în infrastructura rutieră și navală din Moldova, care ar putea dubla cantitatea de marfă și am vorbit despre investițiile în vămile din Moldova, care ar permite atât exportatorilor din Moldova, care toată marfa o duc cu ajutorul transportului rutier în Portul Constanța, cât și pe cei din Ucraina. Orice ajutor acordat republicii Moldovei trebuie acordat și Ucrainei și orice ajutor dat Ucrainei trebuie acordat și Moldovei”, a spus ministrul.

Coordonatorul pentru sancțiuni al Departamentului de Stat al SUA, Jim O’Brien, a vorbit despre necesitatea dublării capacității de transport.

”Suntem siguri că vom dubla această cantitate de cereale transportate. Acest progres vine că zeci de mii de oameni contribuie cu munca lor pentru ca cerealele ucrainene să ajungă pe piață. Vorbim aici de șoferi de camioane, marinari, lucrători din port, mecanici de tren. Asta înseamnă mai multe locuri de muncă, iar de aici va fi mai bine pentru România, mai bine pentru Republica Moldova, mai bine pentru Ucraina. Toate aceste persoane lucrează împreună pentru a transporta grâul către lume arată principiul că toți suntem împreună”, a transmis oficialul american.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă