Siria îi îngroapă pe oamenii care au murit într-un atac cu drone lansat asupra academiei militare de la Homs
Atacul, unul din cele mai sângeroase comise împotriva armatei siriene, a vizat academia militară din Homs, în centrul ţării aflat sub controlul guvernului de la Damasc.
Vineri dimineaţă, zeci de apropiaţi ai celor decedaţi s-au strâns în faţa spitalului militar din Homs, de unde ambulanţele au început să transporte sicriele victimelor spre ultimul loc.
Imagini video postate pe reţele sociale au arătat victime căzute la pâmânt şi răniţi cerând ajutor în momentul atacului, în mijlocul unor scene de panică, în timp ce se auzeau focuri de armă.
Potrivit unui bilanţ al autorităţilor siriene, atacul a făcut 89 de morţi – printre care 31 de femei şi cinci copii – şi 277 de răniţi.
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, cu baza la Londra) a indicat însă un bilanţ mai ridicat, de 123 de morţi – 54 de civili, printre care 39 de copii – şi în jur de 150 de răniţi.
Ministrul Apărării, Ali Mahmoud Abbas, a asistat la funeraliile a circa 30 de militari şi de civili la Homs.
Autorităţile au declarat trei zile de doliu în ţară şi au îndemnat la rugăciuni pentru victime în moschei vineri.
Atentatul nu a fost revendicat. Forţele siriene au luat din nou controlul asupra oraşului, fost bastion al rebelilor, în 2017, iar provincia Homs este departe de liniile de front.
Grupări jihadiste care controlează o parte a teritoriului sirian, dar şi luptători ai Statului Islamic, în pofida înfrângerii teritoriale a grupării, au recurs uneori la drone pentru a ataca forţe siriene şi ale aliatului rus al acestora.
Într-un mesaj de condoleanţe, preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat pe omologul său sirian Bashar al-Assad că Moscova are ‘intenţia de a continua cooperarea strânsă cu partenerii sirieni pentru a lupta contra oricărei forme (…) de terorism’.
Armata siriană, care a promis că va ‘riposta ferm’ la atentat, a bombardat începând de joi după-amiază ultimul bastion rebel din ţară, în nord-vest.
Avioane ruse au efectuat cel puţin cinci raiduri în provincia rebelă Idlib, potrivit OSDO.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea după escaladarea din Siria, iar trimisul special al ONU pentru Siria, Geir Pedersen, a făcut apel joi la o ‘dezescaladare imediată’ a violenţelor.
Declanşat în 2011, conflictul din Siria a făcut peste o jumătate de milion de morţi şi a fragmentat ţara.
În nord-est, unde kurzii au stabilit o administraţie autonomă, Turcia a întreprins joi o serie de raiduri împotriva unor infrastructuri şi obiective civile şi militare, soldate cu 11 morţi, potrivit unor responsabili kurzi.
Turcia afirmă că a acţionat ca represalii la un atentat care a vizat duminică Ministerul de Interne de la Ankara şi în care au fost răniţi doi poliţişti.
Pe de altă parte, Pentagonul a anunţat că SUA au doborât joi o dronă turcă, considerând-o o ameninţare potenţială pentru forţele americane desfăşurate în Siria.