Simulare BAC: Proba scrisă obligatorie a profilului. Ce spun elevii despre dificultatea subiectelor

25 martie 2025, 07:15 (actualizat 25 martie 2025, 20:59)

Simularea examenului de Bacalaureat a continuat cu proba obligaorie a profilului, Matematică sau Istorie. Marea majoritate a elevilor recunoaşte că fără meditaţii nu ar avea curajul să meargă la examen. De altfel, cel mai recent studiu arată că aproape jumătate dintre liceeni iau lecţii particulare la materiile de Bac. Asta deşi mulţi profesori predau gratis pe YouTube sau pe reţelele sociale.

Prezența la proba obligatorie a profilului a fost de 81%. Un elev a fost eliminat pentru tentativă de fraudă, a anunțat Ministerul Educației și Cercetării, în urma centralizării datelor transmise de inspectoratele școlare județene.

Elevii n-au ieșit foarte încântați nici de la această probă obligatorie a profilului. Pentru unii matematică, pentru alții istorie.

Matematică pentru cei de la real, istorie pentru cei de la uman.

La Matematică, subiectul al treilea le-a dat mari bătăi de cap. Acolo vorbim de integrale și derivate, exerciții complicate pentru mulți dintre elevi. Unii spun că le-au văzut doar la meditații, la pregătirile pentru olimpiadă și mai puțin în predarea de la clasă.

Iar la istorie, la subiectul al treilea, au avut de făcut un eseu de două pagini despre evoluția țării românești, a Moldovei și a Transilvaniei în secolele al XIV-lea, al XVIII-lea, evident ținând cont de mai multe considerente.

Mai urmează două probe, proba la alegere a profilului și proba la limba maternă, după care rezultatele le vor fi comunicate elevilor pe data de 8 aprilie.

Trebuie discutate cu elevii de la clasă și acolo unde sunt goluri, acestea trebuie umplute de către profesori prin acele cursuri remediale sau ore de pregătire suplimentară.

Este o simulare, dar e totuși un examen foarte important, le arată în acest moment elevilor care e nivelul lor de pregătire, cu mai puțin de trei luni înainte să înceapă bacalaureatul.

Anul acesta, examenul de bacalaureat începe pe data de 10 iunie cu trei săptămâni mai devreme față de cum eram obișnuiți, o devansare care a fost criticată de specialiștii în educație, dar și de profesori și de directori.

Îi pune într-o mare dificultate să organizeze în paralel examen de bacalaureat și să țină și cursuri pentru elevii care nu termină anul școlar.

Un studiu recent realizat de unitatea de cercetare în educație ne arată că jumătate dintre liceeni fac meditațîi pentru a merge cu încredere la examenul de bacalaureat.

Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor.

Rezultatele obţinute la simulare sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenelor din vara acestui an.

Potrivit Ministerului Educaţiei şi Cercetării, obiectivele urmărite prin organizarea simulărilor la nivel naţional sunt familiarizarea elevilor cu rigorile unui examen real şi optimizarea rezultatelor obţinute de către elevi la finalul studiilor liceale

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite