Simona Halep se retrage din tenisul profesionist, dar pentru România rămâne numărul 1
Simona Halep se retrage după o carieră strălucitoare. Câştigatoare a două titluri de grand slam și a peste 20 de turnee din circuitul WTA, sportiva a readus România în elita mondială a tenisului în mai bine de 15 ani de activitate intensă. Dar scandalul de dopaj din 2022 i-a afectat profund performanțele și poziția în clasamentele internaționale, iar revenirea s-a dovedit dificilă.
Simona Halep va rămâne în istoria sportului românesc ca o luptătoare. S-a născut la Constanța, în 1991, într-o familie de aromâni. Încă de la patru ani, când a început să joace tenis, și-a impresionat antrenorii prin tenacitate și talent.
Daniel Dragu, antrenor: La zece ani și jumătate transpiram cu ea două tricouri pe teren, vă dați seama că muncea foarte mult și chiar mi-a plăcut de la bun început de ea.
Simona Halep: Părinții au fost mereu alături de mine, m-au susținut. Visul meu a început la 14 ani, când am decis să fac tenis de performanță, să devin o jucătoare de tenis profesionistă.
Dar tenisul e un sport scump și Simona a avut nevoie de sponsori la începutul carierei. Nu și-a dezamăgit însă părinții, antrenorii și nici sponsorii.
2008 e anul în care începe ascensiunea ei profesională – câștigă trofeul la junioare la Roland Garros. Un an mai târziu, ia o decizie radicală. Ca să joace mai bine, sportiva decide să facă o operație de micșorare a bustului.
Simona Halep: Eu am avut probleme la coloană după Roland Garros. Am avut emoții și din cauza anesteziei generale, nu făcusem niciodată operație.
După o perioadă de convalescență, Simona revenit pe teren.

În 2013, nimic nu-i mai stătea în cale. A câștigat șase titluri și a continuat să-și îmbunătățească performanța cu fiecare turneu.
În 2018 obține primul sau titlu de Mare Slem, la Roland Garros, iar în 2019 o învinge pe Serena Williams în finala de la Wimbledon. În întreaga carieră, Halep a adunat 22 titluri și a rămas 64 de săptămâni pe locul I în clasamentul WTA.
Doi antrenori sunt legați de perioada ei cea mai performantă. Belgianul Wim Fissette și australianul Darren Cahill. Alături de ei, a învins cele mai mari jucătoare ale momentului, iar cele care au învins-o au avut de dat bătălii grele.
Simona Halep: Multe meciuri importante mi-aș fi dorit să se termine egalitate. Amândouă am jucat tenis de nivel destul de ridicat.
Scandalul de dopaj, marea provocare a Simonei Halep
Campioana a cunoscut însă și momente dificile. În 2022, Halep primea interdicția de a participa timp de patru ani la competiții, după ce a fost testată pozitiv la roxadustat, o substanță interzisă. Simona a insistat că e nevinovată și că a ingerat substanțele la îndemnul antrenorului ei, Patrick Mouratoglou, despre care presa a scris că ar fi ‘hipnotizat-o’.
Stere Halep, tatăl Simonei Halep: Dezamăgită? Normal, dacă unii vor să o scoată vinovată 100 de ani să îi dea suspendare, nu putem să recunoaștem așa ceva.
Simona Halep a atacat decizia și a câștigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv o reducere a sentinței la 9 luni, dar stresul ultimilor ani și-a spus cuvântul. Nu a mai reușit să se ridice la nivelul performanței anterioare.
Simona Halep rămâne însă o stea a tenisului internațional. Timp de trei ani consecutiv, începând cu 2017, a fost desemnată jucatoarea favorită a fanilor clasamentului WTA.
