Separatiștii de la Tiraspol au cerut ajutorul Kremlinului. Cum a răspuns Moscova. Analist politic: Posibil că această propunere a venit pe masa liderului de la Kremlin, dar acesta nu are posibilitatea fizică să o îndeplinească
Transnistria acuză Republica Moldova de genocid și îi cere Moscovei să îi vină în ajutor. Rezoluţia, adoptată în unanimitate la congresul convocat la Tiraspol, nu precizează însă în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru a sprijini Transnistria. În replică, Chişinăul spune că sunt nişte declarații propagandistice. Rezoluţia separatiştilor a fost aprobată în unanimitate, în aplauzele participanţilor.
În textul rezoluţiei adoptate de congresul extraordinar din regiunea separatistă se vorbeşte despre cererea către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei.
Rezoluția adoptată la congresul extraordinar de la Tiraspol
„Solicităm implementarea măsurilor pentru protejarea Transnistriei în contextul intensificării presiunii din partea Republicii Moldova. În Transnistria trăiesc peste 220 de mii de cetățeni ruși. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii de pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negociere.” (Sursa: novostipmr.com)
Răspunsul a venit la scurt timp de la Moscova.
Declarația Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei
„Protecția intereselor locuitorilor din Transnistria, concetățenii noștri, este una dintre priorități. Toate solicitările sunt întotdeauna examinate cu atenție de agențiile rusești relevante.” (Sursa: www.mid.ru)
În rezoluţie se mai spune că reprezentanţii regiunii separatiste vor sesiza secretarul general ONU, Parlamentul European și alte instituții internaționale.
Un alt punct al discuţiilor s-a referit la începerea procesului internațional de negociere în formatul „5+2”.
Pe toată perioada congresului, care a durat aproape 4 ore, aşa-numiţii lideri separatişti au acuzat Chişinăul de presiuni şi blocade economice.
Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol: „Republica Moldova utilizează tradițional dificultățile globale pentru a afecta Transnistria. Acest lucru s-a întâmplat în momentul prăbușirii Uniunii Sovietice, în timpul pandemiei și în contextul conflictului militar din Ucraina.” (Sursa: novostipmr.com)

Desfăşurarea acestui congres a provocat o serie de speculații privind includerea regiunii transnistrene în componența Federației Ruse.
Mai mulţi aşa-numiţi deputaţi din stânga Nistrului au spus, însă, că acestea nu au fost decât nişte provocări.
Analiştii politici afirmă că rezoluția votată nu se poate compara cu mesajul lansat înainte de congres.
Andrei Curăraru, analist politic: „S-au adresat cu un mesaj care poate să fie interpretat dublu către Federaţia Rusă, de a apăra regiunea transnistreană. Eu cred că isterizarea a fost intenționată, pentru a pune presiune pe Chişinău. (…) Într-un scenariu ipotetic în care ei ar fi făcut acest lucru, el trebuia coordonat cu Moscova. (…) Respectiv, posibil că această propunere a venit pe masa liderului de la Kremlin, dar acesta nu are posibilitatea fizică să o îndeplinească, ceea ce vedem pe frontul ucrainean nu îi permite să realizeze acel tronson pe care și-l propunea la începutul războiului prin Odesa spre Transnistria.”
Anterior, şi autoritățile de la Chișinău au declarat că nu există motive de îngrijorare şi că totul este planul Kremlinului de a crea panică în rândul cetăţenilor.
Oleg Serebrian, vicepremierul pentru Reintegrare: „Guvernul Republicii Moldova, Biroul Politici de Reintegrare respinge declarațiile propagandistice venite dinspre Tiraspol. Ţinem să subliniem că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate şi integrare europeană pe care le promovează Chişinăul.”
Şi ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevcenko, a declarat că scenariul unei posibile anexări a regiunii transnistrene este foarte puţin probabil, odată ce armata rusă nu a reușit să ajungă în zonă.
Ultimul congres de acest fel s-a desfăşurat la Tiraspol în anul 2006.
Reacția SUA
Statele Unite au declarat miercuri că susţin „suveranitatea” Republicii Moldova, relatează AFP.
„Statele Unite susţin cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.