Senatoarea Nicoleta Pauliuc critică modul în care este aplicat Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului

Nicoleta Pauliuc a participat, la Senat, la o masă rotundă, organizată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, dedicată aniversării a 10 ani de existenţă a caravanei medicale „Nu am făcut destul”, relatează Agerpres.
Senatoarea Nicoleta Pauliuc a apreciat rezultatele obţinute prin campania derulată de FABC ca fiind „bune şi de natură să ofere o mână de ajutor nesperată unor oameni aflaţi în afara sferei de acoperire a serviciilor medicale tradiţionale”.
„Aş vrea să vă spun câteva lucruri din suflet pe care le simt cu mare intensitate. Ştiţi că vă văd ca pe un grup de susţinere şi consiliere. Este pentru prima dată când vin cu inima îndoită la un eveniment pe care îl organizaţi şi asta pentru că anul acesta mi se pare că titlul evenimentului dumneavoastră este de mai mare actualitate decât a fost vreodată în ultimii ani. „Nu am făcut destul” înseamnă că avem o lege, Planul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Cancerului, care nu se aplică aşa cum trebuie. Avem multe proiecte generoase blocate, avem un buget total pentru Sănătate de aproximativ 18,6 miliarde de euro şi nu găsim citostatice ieftine în farmacii şi spitale şi oamenii sunt trimişi acasă fără tratament. Vă dau dreptate, adesea este vorba de cinism. Speranţa este unul dintre medicamentele esenţiale pentru vindecarea de cancer. Ei bine, 2023 a fost anul speranţelor înşelate. Aş vrea (…) să vă transmit că 2024 va fi mai bun, dar am sentimentul că va fi un nou an de mers prin purgatoriu sau prin deşert”, a afirmat senatorul PNL.
Pauliuc a explicat că bugetul pentru anul 2024 trebuie adoptat şi „în condiţiile blocării Planului Naţional de Combatere a Cancerului vor exista probleme pentru alocarea fondurilor necesare”.
„Ştiu că timpul nu are răbdare cu bolnavii de cancer. Am văzut proteste, (…) am auzit cuvinte apăsate şi pline de suferinţă şi dezamăgire. S-a ajuns într-un punct al deznădejdei. Vocea dumneavoastră trebuie să se audă. (…) Am un sentiment de deznădejde şi de frustrare, vă spun sincer, pentru că în timp ce Belgia se chinuie de şapte ani de zile să aibă o lege a dreptului la uitare, România o are, este şi promulgată, dar nu a avut şansa de a merge până la capăt pentru că nu există norme de aplicare. Nu înseamnă nicio cheltuială suplimentară din partea Ministerului Sănătăţii, absolut niciun leu, ci doar un drept al celor care au reuşit şi sunt învingători ca să beneficieze fără discriminare de acelaşi drepturi financiare ca cineva care nu a trecut prin acest purgatoriu”, a adăugat Pauliuc.
Peste 11.500 de persoane din mediul rural au beneficiat, în cei 10 ani de existenţă a caravanei „Nu am făcut destul”, de testări medicale gratuite, în urma cărora 33 de persoane au fost depistate cu cancer, dintre care cinci la ediţia din acest an, intitulată „De 10 ani salvăm vieţi”, a afirmat, joi, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).