Semnal de alarmă – Noi droguri, vândute la liber în România. Au fost găsite în fursecuri și jeleuri
Noile droguri, care atrag în primul rând tinerii, sunt mai ieftine, dar și mai nocive decât stupefiantele de mare risc, precum heroina și cocaina. Cel mai tânăr consumator are doar 12 ani, arată un studiu al Agenției Naționale Antidrog, la care au participat 3500 de respondenți.
Dar, cel mai des, consumul de astfel de substanțe începe la 17 ani.
Specialiștii se tem de apariția unui nou drog, numit HHC, obținut din substanța activă a canabisului. Acesta există deja pe piață, nefiind interzis și e vandut ca parte a unor fursecuri sau jeleuri, despre care comercianții spun însă că nu sunt destinate consumului.
Iulia Teodorescu, purtător de cuvânt Agenția Națională Antidrog (ANA): ANA a avertizat săptămâna trecută cu privire la apariția a unei noi substanțe, un canabinoid sinteteitc, HHC, care, consumat în diverse produse alimentare, poate reda în momentul în care ești testat un rezultat pozitv la THC, care este canabisul.
A fost sesizată ANSVSA, dar prea multe nu se pot face susțin surse judiciare. Acestea mai spun că și fără apariția de noi substanțe, munca polițiștilor antidrog e din ce în ce mai grea. Sindicaliștii vorbesc despre lipsurile cu care se confruntă colegii lor.
Mihai Zlat, vicepreşedinte SNPCC: Constatăm o crestere a traficului de droguri la nivel mondial, acest lucru se resimte și în România și e nevoie de implicare masivă în dotări, personal, specializare pentru că e foarte greu să lucrezi pe aceste linii de muncă diferite de ceea ce facem noi în general cu apelurle la 112 sau dosarele penale clasice.
Doar 300 de polițiști se ocupă de lupta antidrog, spun sindicaliștii, în timp ce alte structuri au cu sute de oameni mai mult. Oficial însă stăm bine, spun reprezentanții poliției.
Octavian Dan, purtător de cuvânt IGPR: La data de 7 decembrie 2022 s-a efectuat distrugerea a aproximativ 4300 de kg de droguri. Drogurile distruse sunt aferente confiscărilor din perioada 2014-2022, în 641 de dosare penale. Dintre acestea o cantitate însemnată de substanțe , respectiv 2,9 tone de canabis au făcut obiectul unui singur dosar penal.
Aproape 600 de tineri au ajuns în spitale după ce au consumat noile droguri numite NSP, uneori chiar în combinație cu canabis, alcool sau medicamente. Patru județe și Capitala au înregistrat în 2021 cele mai multe astfel de situații medicale. În anul 2020 au fost 511 cazuri.
Cazuistica medicală de urgență arată că în majoritatea cazurilor e vorba de intoxicații, dar sunt și zeci de situații legate de dependențe, sevraj și tulburări de comportament.
Studiul realizat de Agenția Națională Antidrog arată că față de anul 2021 a crescut numărul de grupări infracționale și implicit numărul persoanelor care fac trafic de stupefiante.