Semnal de alarmă | Dependenți de droguri la vârste tot mai mici. Unii dintre tinerii consumatori devin ei inșiși traficanți și ajung să vândă moartea albă altor copii
Tot mai mulți adolescenți devin dependenți de droguri înainte să împlinească 18 ani și, în același timp, scade vârsta de la care copiii iau contact cu substanțele interzise. Este semnalul de alarmă pe care îl trag medicii de la spitalul Alexandru Obregia, din Bucuresti, care se confruntă cu astfel de cazuri. Și mai grav este că unii dintre tinerii consumatori devin ei inșiși traficanți și ajung să vândă moartea albă altor copii. Urmează detalii cu impact emoţional!
Mărturiile tulburătoare ale unor adolescenți arată că, în rândul elevilor, consumul de droguri nu este accidental. Deși evită să dea detalii, tinerii știu că există locuri ferite unde se adună cei care folosesc substanțe interzise, inclusiv în unitățile de învățământ.
ALEXANDRA MANOLE – studentă: Cunosteam persoane dar doar atât. Eu sunt de la sat și acolo se aud toate. Știam anumite persoane, dar doar din auzite, că se fumează în anumite locuri și mi s-a explicat că nu țigări, prin anumite locuri pe unde nu trecea lume, nu neapărat profesori.
Medicii de la Spitalul Alexandru Obregia din București confirmă că la ei ajung consumatori cu vârste tot mai fragede, mulți care sunt deja dependenți de droguri.
FLORINA RAD – şefa Secţiei de Psihiatrie Pediatrică, Spitalul de Psihiatrie ,,Alexandru Obregia”: Dacă ne raportăm la tot ceea ce a însemnat înainte de 2020 a crescut semnificativ numărul pacienților, au crescut prezentările pentru toate tipurile de sănătate mintală și în particular pentru consumul de substante. În general ajung pacienți cu vârste de 13, 14, 15 ani. Prima prezentare la spital nu coincide cu primul consum, ei de obicei consumă de un interval suficient de timp astfel încât să se instaleze fenomene specifice adicției.
Pentru a răspunde unei piețe pe care chiar ei au creat-o dealerii de droguri s-au adaptat. Și oferă clienților acele substante despre care aceștia cred că sunt mai puțin nocive. De exemplu, medicamente folosite în general în tratamente psihiatrice. Și acestea pot ucide, atrag atenția medicii.
BOGDAN GHEORGHE – medic, Agenţia Naţională Antidrog: Lumea are mai multă încredere pentru că aceste medicamente sunt realizate de anumite firme farmaceutice si au încredere mai mare în aceste tipuri de substanțe. Dealerii încearcă să comercializeze orice tip de substanțe, legale sau ilegale, care să le aducă un profit. Aceste tipuri de substanțe toate dau efecte psihoactive care sunt căutate de anumiți tineri.
În urmă cu trei zile un elev de numai 15 ani, de la un liceu renumit din Capitală a fost prins chiar în clasă cu substanțe de risc. Avea asupra lui mai multe flacoane și folii cu medicamente. Adolescentul este acum arestat la domiciliu pentru posesie și trafic de droguri. În acest caz, anchetatorii au fost sesizați chiar de profesori.
CMS ŞEF ALEXANDRU LEUŢU COTROCEANU – directorul Direcţiei de Siguranţă Şcolară: Orice personal din cadrul unității de învățământ, fie că vorbim de cadre didactice, personal auxiliar sau conducere, e obligat să raporteze incidentele, să dispună măsuri când ia la cunoștință despre astfel de situații. Dacă vorbim de omisiunea sesizării unei fapte penale intrăm pe alte repere cum ar fi consumul de droguri intrăm la fapte de negijență în serviciu sau depinde.
Polițiștii mai spun că a crescut numărul sesizărilor făcute chiar de elevi privind atăt consumul de droguri cât și alte fapte violente cu care se confruntă adolescenții în școli și licee sau în apropierea acestora.
Dacă aveți cunoștință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde 0.800.870.070 al Agenţiei Naţionale Antidrog.