Șeful UNRWA, despre situaţia din Gaza: Foametea provocată de om, o pată pe umanitate. 1,1 milioane de persoane, condiții alimentare catastrofale. Israelul nu i-a permis lui Philippe Lazzarini intrarea în Fâşie

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează cu privire la o posibilă explozie a deceselor în rândul copiilor care trăiesc în Fâșia Gaza / Profimedia Images
18 martie 2024, 16:04

După ce Israelul i-a refuzat accesul în Gaza, șeful UNRWA a declarat că „foametea provocată de om” este „o pată pe umanitatea noastră colectivă, scrie The Guardian.

Comisarul general al Agenției Națiunilor Unite pentru Ajutor și Lucrări (UNRWA), Philippe Lazzarini, a postat o declarație după refuzul Israelului de a-i permite intrarea în Gaza, afirmând că deplasarea sa a avut ca scop „coordonarea și îmbunătățirea răspunsului umanitar” în teritoriu, despre care a spus că se confruntă cu niveluri fără precedent de „foamete provocată de om”.

Într-o lungă postare pe rețelele de socializare, el a declarat: În ziua în care au apărut noi date despre foametea din Gaza, autoritățile israeliene îmi refuză intrarea în Gaza. Foametea este iminentă în partea de nord a Fâșiei Gaza, urmând să apară oricând până în luna mai. Două milioane de persoane – întreaga populație din Gaza – se confruntă cu niveluri de criză de insecuritate alimentară sau chiar mai rău. Jumătate din populație și-a epuizat complet rezervele de alimente și capacitățile de adaptare. Aceștia se luptă cu o foamete și o inaniție catastrofale. Acesta este cel mai mare număr de persoane înregistrat vreodată de sistemul IPC ca fiind confruntate cu foamete catastrofală și este dublu față de cel înregistrat cu doar trei luni în urmă. Anterior, Unicef a avertizat că numărul copiilor sub doi ani care suferă de malnutriție acută s-a dublat într-o lună. Copiii mor acum de deshidratare și de foame.

Autoritățile israeliene nu au permis șefului Agenției ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA) intrarea în Fâșia Gaza, relatează Reuters.

Șeful UNRWA, Philippe Lazzarini, a declarat că intenționa să meargă astăzi la Rafah „dar am fost informat în urmă cu o oră că intrarea mea în Rafah nu este permisă”.

ONU: Foametea este iminentă în Gaza

1,1 milioane de persoane din Gaza se confruntă cu condiții alimentare „catastrofale”, iar „foametea este iminentă” – raport susținut de ONU.

Un nou raport realizat de IPC, susținută de ONU, a declarat că foametea este iminentă în nordul Gaza și că 1,1 milioane de persoane – jumătate din populația teritoriului – se confruntă cu condiții „catastrofale” de aprovizionare cu alimente.

Raportul afirmă: Analiza IPC privind insecuritatea alimentară acută realizată în decembrie 2023 a avertizat asupra riscului ca foametea să se producă până la sfârșitul lunii mai 2024 dacă nu va avea loc o încetare imediată a ostilităților și un acces susținut pentru furnizarea de bunuri și servicii esențiale pentru populație.

De atunci, condițiile necesare pentru a preveni foametea nu au fost îndeplinite, iar cele mai recente dovezi confirmă faptul că foametea este iminentă în nord și se preconizează că va avea loc în orice moment între jumătatea lunii martie și luna mai 2024.

Acesta concluzionează: Întreaga populație din Fâșia Gaza (2,2 milioane) se confruntă cu niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută. Între jumătatea lunii martie și jumătatea lunii iulie, în cel mai probabil scenariu și în ipoteza unei escaladări a conflictului, inclusiv o ofensivă terestră în Rafah, se așteaptă ca jumătate din populația din Fâșia Gaza (1,1 milioane de persoane) să se confrunte cu condiții catastrofale.

Plan International, un ONG care se ocupă de promovarea drepturilor copiilor, a reacționat la acest raport. Directorul executiv Rose Caldwell a declarat: După luni de traume inimaginabile și bombardamente fără discernământ, copiii din Gaza se confruntă acum cu oroarea foametei și cu amenințarea foametei. Această catastrofă provocată în întregime de om ar trebui să fie o rușine pentru comunitatea internațională. Nu pot exista scuze: împiedicarea accesului ajutorului umanitar este o încălcare clară a dreptului umanitar internațional. Înfometarea civililor ca metodă de război este ilegală și imorală.

Anterior, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, răspunzând la comentariile șefului diplomației UE, Josep Borrell, potrivit cărora foametea din Gaza a fost provocată de om, a insistat pe rețelele de socializare că „Israelul facilitează livrarea unor cantități nelimitate de ajutoare pe calea aerului, pe uscat și pe mare”.

CITEŞTE ŞI Copiii din Fâșia Gaza mor în brațele părinților din cauza malnutriției. 16 micuți au murit în spitale din lipsa hranei

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite