Israelul se teme că CPI va emite mandate de arestare pe numele lui Netanyahu şi ale altor înalţi oficiali

Benjamin Netanyahu, premier Israel/ Profimedia Images
29 aprilie 2024, 11:02

Autorităţile israeliene se tem că Curtea Penală Internaţională (CPI) va emite în această săptămână mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu, a ministrului apărării Yoav Gallant şi a şefului armatei Herzl Halevi, considerând că nu au făcut suficient pentru a evita încălcările comise de trupele israeliene împotriva civililor palestinieni, relatează ziarul Haaretz, citat luni de EFE.

Potrivit ziarului israelian, atât Ministerul Justiţiei, cât şi avocaţii armatei încearcă să împiedice acest lucru şi, în plus, Netanyahu, ministrul afacerilor strategice Ron Dremes şi ţări aliate cu Israelul, în frunte cu Statele Unite, încearcă să-l convingă pe procurorul general al CPI, Karim Khan, să întârzie sau chiar să împiedice emiterea mandatelor.

Surse din guvernul israelian, pe care Haaretz nu le identifică, cred că mandatele de arestare ar putea fi transmise lui Netanyahu, Gallant şi Halevi într-una din zilele acestei săptămâni şi că oficiali de rang inferior nu ar fi afectaţi.

Israelul, ca şi alte ţări precum Statele Unite, Rusia sau Iranul, nu recunosc autoritatea CPI, dar cele 123 de ţări care o recunosc ar fi obligate să-i aresteze pe aceşti oficiali şi să îi predea instanţei de la Haga în cazul în care se emite un mandat de arestare pe numele lor şi dacă cei vizaţi intră pe teritoriile lor.

Pe de altă parte, potrivit fostului procuror general adjunct israelian Roy Schondorf, citat de Haaretz, emiterea de mandate de arestare ar putea duce la măsuri împotriva Israelului, precum embargoul asupra armelor sau sancţiuni economice.

Haaretz evidenţiază câteva dintre declaraţiile făcute în decurs de 206 de zile de câţiva dintre cei mai înalţi oficiali ai ţării, precum ministrul afacerilor externe, Israel Katz, care a cerut întreruperea aprovizionării în Fâşia Gaza, susţinând că „asta merită ucigaşii de copii”.

CITEȘTE ȘI: Israelul, gata să oprească operațiunea din Rafah dacă Hamas acceptă eliberarea ostaticilor. O delegaţie a grupării se va deplasa luni în Egipt

În peste 200 de zile de război, armata israeliană a ucis peste 34.400 de palestinieni şi a adus Gaza într-o situaţie catastrofală, distrugând toate tipurile de infrastructură civilă şi servicii de bază, scrie EFE, citată de Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite