Joi 29 mai 2025 | București 16˚C / Mai mult noros

Şefa DNA: Nu-mi doresc să vorbesc la trecut şi să le spun colegilor din alte ţări „Uitaţi ce făceam noi în România”. Cum a aflat de OUG 13

7 februarie 2017, 23:25

„Dacă ne gândim bine era chiar marţi, chiar pe vremea aceasta, când eram la birou şi am primit un mail foarte important şi anume un proiect de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală. (…) Noi l-am primit seara târziu pe mail, am deschis mailul, am citit, după prima citire prima reacţie a fost ‘este foarte grav’, am dat mailul tuturor colegilor din DNA şi a fost interesant că am văzut termenul în care puteam să facem punctul de vedere – era până la 9 dimineaţa a doua zi”, a povestit Kovesi.

„Şi ne-am întrebat care e urgenţa să stăm toată noaptea să scriem un punct de vedere pentru a fi gata dimineaţa la prima oră. Şi, sigur, în timp ce scriam împreună cu alţi doi colegi punctul de vedere un alt coleg ne-a dat telefon şi ne-a zis: ‘Uitaţi-vă la televizor’. Şi am deschis televizorul, era marţi noaptea, am văzut titlul ‘Breaking News – Ordonanţa privind modificarea Codului penal, adoptată’ şi în primă fază am fost convinsă că jurnalistul n-a înţeles corect, probabil era înaintată pentru a fi discutată a doua zi în guvern, pentru că eu aveam în faţă solicitarea ministrului Justiţiei de a emite un punct de vedere prin Consiliul Superior al Magistraturii. Am schimbat postul şi de fapt am constatat că ordonanţa fusese adoptată„, a explicat procurorul şef al DNA.

În acest moment nu ne dorim decât să fim lăsaţi să facem ceea ce am început. Şi nu singuri. Pentru că această luptă cu corupţia nu este dusă doar de DNA. Această luptă cu corupţia nu este dusă doar de sistemul judiciar. Este dusă de mii şi mii de oameni cinstiţi din România (…) toată societatea românească contribuie în a lupta cu corupţia în România. Noi ca procurori în DNA vrem să facem investigaţii şi vrem ca actualul cadru legislativ pe care noi îl avem şi care s-a dovedit util în ultimi ani să-l păstrăm şi să putem să ne continuăm activitatea„, a subliniat Laura Codruţa Kovesi.

Întrebată despre felul în care R. Moldova şi Bulgaria privesc lupta anticorupţie de la noi, şefa DNA a ţinut să arate că instituţia pe care o conduce a devenit un furnizor de bune practici în regiune.

„În aceste zile, nu mi-am dorit decât atât: la fiecare reuniune profesională la care merg cu colegii din alte ţări să le vorbesc la timpul prezent, să le spun uitaţi ce facem noi, România, în lupta cu corupţia. Nu-mi doresc să vorbesc la trecut şi să spun uitaţi ce făceam noi în România. De aceea este foarte important ca modificările legislative care afectează sistemul judiciar, care afectează lupta cu corupţia să fie discutate în primul rând în interiorul sistemului judiciar şi să se ţină cont de opinia sistemului judiciar”, a conchis Kovesi.

Interviul acordat RRA

Procurorul şef al DNA a subliniat că anul trecut DNA a trimis în instanță 403 dosare și doar 4 au fost restituite definitiv la procurori.

„Anul trecut, procurorii au trimis în instanță 403 dosare. Dintre acestea, doar 4 dosare au fost restituite definitiv la DNA. Deci un procent de 1%. O restituire nu înseamnă finalul procesului penal. O restituire nu înseamnă că persoana care a fost cercetată este vinovată sau nevinovată, pentru că restituirea nu înseamnă o soluție definitivă. Au mai fost situații în care au fost restituite la DNA cauze, ulterior când s-au judecat din nou s-au dat și soluții de condamnare. O restituire nu înseamnă finalul procesului și nu înseamnă un verdict de vinovat sau nevinovat”, a ţinut să explice Kovesi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite