Măsuri, în contextul avertizărilor meteorologice. Arafat: Am solicitat identificarea persoanelor vulnerabile, informarea din timp a populației inclusiv prin Ro-Alert

26 septembrie 2024, 15:37 (actualizat 26 septembrie 2024, 20:31)

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat, joi, că a pregătit ordinul de mobilizare a unor forţe suplimentare de 330 de pompieri şi mijloace către judeţele Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman, în care se aşteaptă să fie probleme din cauza ploilor abundente, urmând ca numărul acestora să fie actualizat în funcţie de prognoza meteo şi de codurile care vor fi instituite.

Arafat a precizat că, încă de la începutul săptămânii, a solicitat prefecţilor, Comitetelor pentru situaţii de urgenţă, autorităţilor locale mai multe demersuri, printre care identificarea persoanelor vulnerabile – cele imobilizate sau cu dizabilităţi şi luarea în considerare a evacuării acestora din timp, dacă se va impune.

El a adăugat că alte măsuri cerute au fost informarea populaţiei cu privire la riscurile potenţiale, precum şi pentru o eventuală a evacuare în cazul în care situaţia o va impune, inclusiv prin mesaje RO ALERT, colaborarea strânsă între reprezentanţii structurilor locale din cadrul Agenţiei Naţionale a Apelor Române şi Inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, montarea digurilor temporare la nevoie, solicitarea de suplimentare a forţelor la nevoie.

„Aceste măsuri au fost recomandate în cazul în care apăreau probleme pe cursul Dunării. În acest moment suntem în aşteptare dacă se modifică ceva, dar probabil că nu se va modifica şi avem o cantitate gestionabilă pe cursul Dunării. Însă, în paralel, avem problema ploilor şi mâine o să aflăm mai exact care este situaţia – ce coduri vor intra, care sunt zonele probabile care vor fi afectate sâmbătă seara, duminică, până luni. Măsurile pe care le-am recomandat sunt măsuri care rămân valabile în cazul ploilor şi în cazul în care ne aşteptăm la apariţia unor inundaţii surpriză sau în unele zone care deja se ştie că sunt zone inundabile şi, dacă de la colegii noştri de la Meteorologie, de la Apele Române ni se spune că există un risc major într-o anumită zonă, să putem să luăm măsurile necesare în zona respectivă”, a explicat Arafat, într-o conferinţă de presă organizată după şedinţa operativă convocată de premierul Marcel Ciolacu pe această temă.

Potrivit acestuia, este pregătit deja ordinul şi transmis în ţară de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe.

„Forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti către judeţele cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman”, a arătat Raed Arafat, menţionând că ordinul de mobilizare este pentru 330 de pompieri, iar, în urma datelor care vor fi primite vineri, această mobilizare de forţe va fi ajustată.

El a amintit că sunt mobilizaţi la Galaţi 1.000 de pompieri şi 200 militari, plus jandarmi şi poliţişti.

Debitul fluviului Dunărea, pe sectorul de la intrarea în ţară, va ajunge la maximum 7.600 mc/s, în următoarele cinci zile, dublu faţă de mediile multianuale ale lunilor septembrie şi octombrie, reiese din prognoza publicată, joi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă pentru intervalul 26 septembrie – 3 octombrie.

Potrivit hidrologilor, după o creştere a debitului Dunării (pe secţiunea Baziaş), până marţi, 2 octombrie, la valoarea de 7.600 mc/s, cotele apelor vor staţiona, cu tendinţă de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se însă peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s).

Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor zile ale perioadei analizate când vor scădea pe sectorul Gruia – Bechet.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite