Directorul Apelor Române: Debitul Dunării de 9.500 de mc/s este unul gestionabil. Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie

26 septembrie 2024, 14:59 (actualizat 26 septembrie 2024, 19:29)

Directorul general al Administrației Naționale Apelor Române, Sorin Lucaci, a declarat că vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie, iar debitul total al Dunării va atinge pragul de 9.500 de mc/s, ”care este unul gestionabil.”

Directorul general al Administrației Naționale Apelor Române, Sorin Lucaci, a declarat astăzi, că la intrarea în țară Dunarea are un debit de 6.800 de mc/s.

“Vârful viiturii se va atinge în perioada 2-3 octombrie și va fi, după ultimele date, în jur de 7.500 de mc/s, care cumulat cu ploile și cantitățile de apă aduse din bazinele hidrografice Jiu, Olt, Argeș, Buzău, vor ajunge undeva la 2.000 mc/s. Va ajunge ca debitul total al Dunării să atingă pragul de 9.500 de mc/s. În niciun caz 15.000, acea valoare care s-a speculat pe acest subiect”, a declarat acesta.

Directorul general al Apelor Române a menționat că valoarea de 9.500 mc/s este una gestionabilă din punct de vedere al Administrației Naționale Apele Române.

“Până la un debit de 10.000 mc/s nu atinge nici măcar piciorul digurilor, respectiv al lucrărilor de apărare pe care le avem de-a lungul Dunării.”

Sorin Lucaci a mai adăugat, despre pregătirile făcute în vederea gestionării prognozei meteo, că “Apele Române a instituit stare de permanență în administrațiile bazinale care vor fi cele mai afectate de precipitații, respectiv administrațiile bazinale Jiu, Olt, Argeș și Buzău.”

Directorul Apelor Române a declarat că personalul instituției supraveghează continuu, în această perioadă, lucrările de apărare existente.

Din punctul său de vedere, primele probleme ar putea să apară la valoarea de 13.500 de mc/s.

„Din punctul nostru de vedere, primele probleme care ar putea să apară, în funcţie de diferitele scenarii pe care le-am analizat până în momentul de faţă, este o valoare de 13.500 de mc/s, care totuşi e destul de îndepărtată faţă de ceea ce aşteptăm, în zona de confluenţă a râului Olt cu Dunărea, în zona Islaz. Dar, repet, este o diferenţă mare faţă de ceea ce aşteptăm”, a explicat Lucaci.

Debitul fluviului Dunărea, pe sectorul de la intrarea în ţară, va ajunge la maximum 7.600 mc/s, în următoarele cinci zile, dublu faţă de mediile multianuale ale lunilor septembrie şi octombrie, reiese din prognoza publicată, joi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă pentru intervalul 26 septembrie – 3 octombrie.

Potrivit hidrologilor, după o creştere a debitului Dunării (pe secţiunea Baziaş), până marţi, 2 octombrie, la valoarea de 7.600 mc/s, cotele apelor vor staţiona, cu tendinţă de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se însă peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s).

Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor zile ale perioadei analizate când vor scădea pe sectorul Gruia – Bechet.

În ceea ce priveşte situaţia pe râuri, prognoza de medie durată a INHGA (pentru intervalul 26 septembrie – 2 octombrie) arată că, în primele două zile ale intervalului de prognoză, debitele medii zilnice vor fi relativ staţionare.

Ulterior, pe durata a trei zile, acestea vor fi în creştere pe majoritatea râurilor, începând cu cele din vestul ţării. Astfel, sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal şi de munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, mai însemnate cantitativ şi a propagării.

De asemenea, pe 2 octombrie, debitele râurilor vor avea o tendinţă de scădere, mai puţin pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor mari, unde vor fi în creştere prin propagare. Sursa: Agerpres

Data de intrare în țară a viiturii de pe Dunăre s-a decalat pentru 1 octombrie și va avea valoarea de 8000 mc/s

Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi la valoarea de 6600 mc/s (aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, 3800 mc/s) vor fi în creștere ajungând până la valoarea maximă de 8000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, anunță pe Facebook Apele Române.
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite