Guvernul ia în calcul măsuri de reducere a cheltuielilor în instituțiile statului
Coaliţia de guvernare discută despre noi reduceri de cheltuieli în instituţiile statului. Ministrul Finanţelor recomandă limitarea cheltuielilor cu fondurile publice, dacă deficitul bugetar continuă tendinţa de creştere de până acum. Marcel Boloş are în vedere şi câteva soluţii. Premierul Marcel Ciolacu se declară contrariat de abordarea ministrului de Finanţe. Analiştii economici spun că mai degrabă ar trebui intensificată lupta împotriva evaziunii fiscale şi gradul de colectare la bugetul statului.
Ministrul de Finanțe susţine că reducerea cheltuielilor e de luat în calcul pentru a ține în frâu deficitul bugetar, în cazul în care lucrurile scapă de sub control. Marcel Boloș a precizat că măsurile ar viza doar ministerele și alte instituții de stat, dar în niciun caz primăriile și consiliile județene.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: E un semnal de alarmă, mai ales că țara noastră este într-o procedură de excesiv bugetar excesiv. Sunt cheltuielile de personal, care erau de așteptat să aibă o dinamică mai mare, și, de asemenea, pe cheltuielile materiale și servicii, componenta de sănătate, pentru că acolo intră cheltuielile cu medicamentele, și în acest context, măsurile care țin de eventualele constrângeri pe partea de cheltuieli sunt de luat în considerare.
Liberalii avansează câteva posibile soluții: plafonarea cheltuielilor publice, creșterea fondului de rezervă din ministere, dar și combaterea insolvenței frauduloase. Contrariat de abordarea liberalilor privind cheltuielile de la stat, premierul Ciolacu își avertizează colegii de coaliție.
Premierul Marcel Ciolacu: N-avem nicio creștere a cheltuielilor, creșterea cheltuielilor – e normal, da, pe ultima lună au fost cheltuieli de aproape 70 de miliarde. Oameni buni, am mutat pensiile – 0,5% din PIB, ce vreți să vă spun, că e o catastrofă, când era ceva predictibil că vor crește cheltuielile, mutând, ca oamenii să-și primească pensiile înainte de Sărbătorile Pascale?
Liderul liberal Nicolae Ciucă încearcă să dezamorseze situația.
Nicolae Ciucă, președintele PNL: Domnul prim-ministru, consider că a avut, probabil, un moment în care nu a înțeles întrebarea, dar guvernul nu poate să existe fără coaliție, nu?
Datele arată că, în primele trei luni ale anului, cheltuielile statului au continuat să crească, în ciuda măsurilor de austeritate luate deja. Deficitul bugetar a depășit 35 de miliarde de lei, numai în primul trimestru. Adică a ajuns în doar trei luni la peste 2% din PIB, iar ținta maximă este de 5% la sfârșitul anului.
Iar cheltuielile cu bunuri și servicii au fost de 21,68 de miliarde de lei, în creștere cu 23,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, potrivit execuţiei bugetare.
Economiştii propun însă alte soluții.
DAN Schwartz, consultant fiscal (emisiunea Banii, Azi): O reformă dministrativă, eficientizarea întreprinderilor de stat, creșterea gradului de colectare este esențială la bugetul statului. Lupta împotriva evaziunii fiscale ar trebui să fie în permanență susținută de către ANAF și celelalte instituții ale statului.
Comisia Europeană a înrăutățit prognoza privind deficitul bugetar la 6,9 la sută din PIB, cu mult peste cea prevăzută în legea bugetului.
Potrivit surselor, liberalii urmează să le propună social-democraților să fie reduse cheltuielile bugetare cât mai curând, până la finalul anului, pentru că au fost încasări mai mari la buget, cu 17%, față de cele ale anului trecut, însă și cheltuielile statului sunt mai mari naul acesta cu 27% față de cele din 2023, a transmis Alina Sorocean, pentru Telejurnal.
Liberalii susțin că ar trebui reduse cheltueilile cu bunuri și servicii în instituțiile statului, să nu fie făcute achiziții, însă PSD-ul susține, prin vocea premierului, că nu ar trebui făcut acest lucru. Premierul spune că nu în coaliție ar trebui luată o decizie finală și că nu permite ca Coaliția să dicteze ce trebuie să facă Guvernul.
O altă temă de discuție ar fi majorarea sumei deductibile pentru angajatori.