Seceta anunțată de meteorologi pentru vara aceasta provoacă îngrijorări în rândul agricultorilor

În Vrancea, sunt sate întregi care depind de irigațiile cu apa din râul Putna pentru producția de legume, iar nivelul răului scade văzând cu ochii. Nici dinspre culturile de cereale nu vin vești bune. Față de anul trecut, în zonele afectate de secetă, recoltele sunt la jumătate.
Garoafa este unul din cele mai mari bazine legumicole din județul Vrancea.
Laurențiu Diaconu, primarul comunei Garoafa, Vrancea: Comuna are nouă sate, iar apa din Putna, cu care sunt irigate culturile, nu mai ajunge. Acum, culturile se pot uda o dată la câteva zile.
Soluția salvatoare ar putea fi Canalul Siret Bărăgan, o lucrare începută înainte de 1989, dar abandonată între timp.
Canalul urma să asigure irigații pentru mai bine de două milioane de hectare.
Recent, Ministerul Agriculturii a aprobat documentația de avizare a lucrărilor de reabilitare pentru 18 km din acest canal. Noul tronson ar urma să fie realizat prin Programul Național de Reabilitare a Infrastructurii de Irigații, la care se va adăuga un tronson adiacent de circa 9 km, dar realizarea proiectului este de durată…
Nicuțor Halici, prefectul județului Vrancea: Nu știu… în functie de vreme, sunt lucrări ascunde care nu se pot identifica la proiectare sau când se fac studiile geotehnice. Având în vedere că subtraversările, care sunt cele mai complicate din punct de vedere tehnologic, sunt realizate în proporție de 100 la suta, n-ar trebui să apară multe întârzieri și am putea avea în 2025 am putea avea o estimare de funcționalitate a canalului până la kilometrul 26 + 500.
Afectate de seceta sunt și culturile de cereale, mai ales în sudul țării unde nu a plouat aproape deloc în primele patru luni ale anului. În plus, spun fermierii, vântul puternic a redus și el din umiditatea solului. Iar consecințele se văd la recoltare.
Ciprian Olteanu, fermier și reprezentant al Clubului Fermierilor Români: Am terminat deja cultura orzului la noi în fermă și în zonele foarte afectate de secetă, producțiile nu s-au ridicat peste 4 tone la hectar. Anul trecut am avut la orz peste opt tone la hectar, deci anul acesta la jumătate.
Din cauza secetei, dar și a scumpirii carburanților și a îngrășămintelor sau pesticidelor, prețul kilogramului de grâu a crescut de mai bine de două ori.