Se aude zăngănit de arme în Siria. Toate opțiunile rămân pe masă, inclusiv cea militară
Ministrul rus de Externe declară că Moscova este în contact cu administrația americană, dar, în pofida tratativelor, starea de spirit este îngrijorătoare.
Serghei Lavrov, ministrul de externe al Federaţiei Ruse: „Să ferească Dumnezeu să pornească vreo operaţiune hazardată în Siria, aşa cum s-a întâmplat în Libia şi Irak. Sper ca nimeni să nu îndrăznească să pornească acum într-o asemenea aventură.„
Specialiștii Organizatiei Internționale pentru Interzicerea Armelor Chimice ajung mâine în Siria pentru a vedea la fața locului urmările presupusului atac cu gaz chimic, de care este acuzat regimul Assad. Experții vor stabili însă doar dacă în zona Douma s-a folosit o substanță interzisă, dar nu pot spune cine a folosit-o. E o înscenare, afirmă Moscova.
Serghei Lavrov: „Avem informaţii de netăgăduit că este o altă invenţie. Şi că serviciile de informaţii ale unui stat, care este acum vârful de lance al campaniei anti-ruse, sunt implicate în inventarea acestei povesti.”
Occidentalii studiază în continuare, împreună cu americanii, scenariile militare din Siria. Dar e o doza de prudență, ținând cont de riscul unui conflict direct cu Rusia.
Stef Block, ministrul olandez de Externe: „Mă întreabă mulţi jurnalişti dacă a reînceput Războiului Rece. Vreau să spun din nou, privindu-l în ochi pe ministrul Lavrov, că, aşa cum se spune aici, răspunsul este: „Niet„. „
Din ce se știe până cum, la o eventuală operațiune militară multinațională în Siria, ar participa, alături de americani, Franța și Marea Britanie. Germania și Olanda au anuntat dejă ca nu se implică.
A comentat subiectul istoricul Cosmin Popa, în emisiunea Lumea Azi de la TVR1.