Sărutul, ”un truc minunat conceput de natură”. Care a fost cel mai vechi sărut din istoria omenirii
Unii savanți, totuși, au încercat să înlăture orice confuzie legată de sărut. Au descoperit, de exemplu, un text cuneiform pe tăblițe de lut care datează de mai bine de 4500 de ani. Un articol publicat ieri în revista Science relatează cum referirile textuale la sărut apar chiar mai înapoi în timp, apropiindu-se din ce în ce mai mult de invenția scrisului în sine.
Prima dovadă documentată a săruturilor este adesea citată ca provenind dintr-un text din India din anul 1500 înainte de Hristos.
Nu sunt de trecut cu vederea nici dovezile despre sărutul din Mesopotamia și Egipt din anii 2500 înainte de Hristos, descoperit în povești despre săruturi înfățișând atât zei, cât și oameni de rând.
În antropologie, studiile au arătat că sărutul sexual-romantic nu este universal în toate culturile umane, în timp ce sărutul parental pare a fi relativ omniprezent.
Cercetătorii au descoperit o tendință în societățile moderne ca sărutul să fie practicat în civilizațiile și culturile caracterizate de multe clase sociale, unde oamenii intră des și constant în contact cu alții pe care nu îi cunosc, sărutul fiind o formă de apropiere.
Este greu de spus dacă sărutul a fost universal. Prima documentare a unui sărut nu este același lucru cu primul sărut, așa că despre ce știm, când a început sărutul cu adevărat?
În studiile anterioare s-a sugerat că cea mai veche documentație a fost din India, sărutul fiind dus din India în alte zone. Dar acum, au apărut dovezi din Mesopotamia și Egipt, și nu se mai poate vorbi cu adevărat despre un singur punct de origine în vremurile istorice. Când ne uităm în preistorie, putem vedea câteva figurine care par să indice că sărutul era practicat și pe atunci. S-a sugerat că oamenii de Neandertal se sărutau.
Un studiu citat de scientificamerican.com a descoperit un microb care se transfera prin salivă între oamenii din Neandertal. S-ar putea să fi fost transmis prin intermediul sărutului, deși autorul spune că este posibil să se fi transferat și din cauza faptului că își împărțeau mâncarea.
Cimpanzeii folosesc sărutul pentru a determina potrivirea perechei, în sensul că există unele indicii chimice miros și gust, pentru a determina compatibilitatea. Acest fapt pare să indice că există ceva fundamental acolo, care ne trimite la istoria omenirii.
Există indicii în textele antice că societatea ar fi încercat să reglementeze sărutul. De exemplu, a fost descurajat sărutul partenerului pe stradă și există indicii că era preferat ca sărutul să se producă în rândul cuplurilor căsătorite. Atunci când societatea încearcă să pună în aplicare reglementări privind sărutul, este un indiciu al faptului că era obișnuit. Deci, cel mai probabil, sărutul era o practică mult mai întâlnită decât știam.