Salvatorii care au acționat în urma dezastrului de la Cernobîl, comemorați la Soroca
Se împlinesc 38 de ani de la explozia reactorului patru al centralei nucleare de la Cernobîl. Accidentul a avut urmări devastatoare atât pentru localnici, cât şi pentru salvatori. Printre cei care au intervenit la lichidarea consecinţelor avariei au fost şi locuitori din raionul Soroca.
„Zona morții” de la Cernobîl, un teritoriu otrăvit de radiații, se întinde pe o suprafață de 2.600 de km pătrați. Grigore Calistru, din municipiul Soroca, avea 26 de ani când a ajuns la Cernobîl. A fost înrolat în cadrul Centrului militar și a participat la evacuarea deșeurilor. A stat la Cernobîl 55 de zile, perioadă pe care nu o poate uita nici acum.
Grigore Calistru, salvator: Făceam foarte greu lucru, dezinfecție la echipamentul tehnic. Peste vreo câteva luni au început, nu știam ce înseamnă. M-au trimis la Chișinău, în 1987 am fost internat în Spitalul Republican de Cardiologie.
La misiunea specială de la Cernobîl au participat 56 de locuitori din raionul Soroca. În urma radiațiilor, 17 dintre ei, majoritatea tineri, au murit. Cei care au supraviețuit au rămas cu sechele.
Anual, Consiliul raional Soroca comemorează eroii care și-au riscat viața în lichidarea consecințelor tragediei nucleare.
Veaceslav Rusnac, președinte, raionul Soroca: Au lăsat o lecție de curaj și de responsabilitate pentru umanitate. Inclusiv pentru curajul, dârzenia demonstrată atunci.
Cel mai grav accident din istoria nucleară civilă a avut loc în urmă cu 38 de ani, la 26 aprilie 1986. Milioane de persoane au fost expuse la radiații.