Duminică 6 iulie 2025 | București 32˚C / Mai mult noros

Salariul minim brut în construcții 4.582 de lei, cel din agricultură și industria alimentară 3.436 de lei. Sume stabilite la întâlnirea dintre Guvern, patronate și sindicate

Consiliul Național Tripartit la Palatul Victoria
Consiliul Național Tripartit la Palatul Victoria
25 octombrie 2023, 14:12

Reprezentanții sindicatelor și patronatele au stabilit ultimele detalii într-o întâlnire de aproape două ore, la guvern.

DUMITRU COSTIN, preşedinte Blocul Naţional Sindical: Azi au fost mai catolici decât Papa, nici nu au vrut măcar să rotunjească cu un leu în plus sumele respective. Acest artificiu contabil, această creștere de salariu brut, pentru lucrătorul din aceste domenii se traduce în următorul lucru: un act adițional la contractul lui de muncă.

Salariul minim brut din construcții crește la 4.582 de lei, iar angajații din agricultură și cei din industria alimentară vor fi plătiți pentru luna noiembrie cu un salariu brut de 3.436 lei.

CRISTIAN ERBAȘU, directorul unei firme de construcții: Nu cred că era nevoie de o majorare mai mare pentru moment, pentru că oricum, în construcții acest salariu este mult peste salariul minim pe economie și eu cred că este acel salariu minim brut necesar pentru construcții ca acest domeniu să crească și să fie la baza unui PIB din ce în ce mai bun.

Acum salariul minim brut în construcții este 4.000 lei. Dar angajatul nu achită contribuții pentru sănătate și astfel rămâne cu 3.150 lei. Sindicaliștii se temeau că, odată ce venitul brut va fi majorat la 4.500 de lei și se elimină facilitatea pentru contribuțiile la sănătate, salariul net ar fi putut scădea cu 56 lei.

Cosmin Drăgoi, analist financiar: Această intervenție n-ar trebui să fie nici dăunătoare economiei, va aduce mai multe impozite la bugetul central și va forța tot mai mulți operatori să funcționeze ca la carte. Într-adevăr, atunci când îți cresc costurile, asta se reflectă de cele mai multe ori în preț.

Aproximativ un milion și jumătate de salariați din România sunt plătiți cu salariul minim. Guvernul a anunțat că va continua discuțiile cu patronatele și sindicatele în perioada următoare, pentru a stabili salariul minim pe țară pentru anul viitor.

––––––––––––––––––––––––––––––-

ACTUALIZARE În consultările cu partenerii sociali s-a convenit ca începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară la 3.436 lei lunar, a anunțat Guvernul, la finalul întâlnirii, într-un comunicat.

Iată comunicatul Guvernului:

Nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcții,  precum și cel pentru sectorul agricol și industria alimentară au fost agreate astăzi în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu.

”Protejăm veniturile și puterea de cumpărare ale angajaților din construcții, din sectorul agricol și din industria alimentară. Împreună cu partenerii sociali – sindicatele și patronatele – am găsit soluțiile pentru ca oamenilor care lucrează în aceste domenii să nu le fie afectate veniturile după aplicarea noilor reglementări fiscale”, a afirmat prim-ministrul.

În consultările cu partenerii sociali s-a convenit ca începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară la 3.436 lei lunar.

Guvernul va aproba, în acest sens, o ordonanță de urgență.

Reprezentanții sindicatelor și patronatelor au apreciat faptul că această măsură, calificată drept una corectă, a fost luată în urma consultărilor cu partenerii sociali.

De asemenea, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social a fost abordată și tema legată de stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național începând cu anul 2024. Premierul a subliniat disponibilitatea Guvernului de a continua consultările și în această privință. ”Așa cum este normal, Guvernul va avea consultări permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernării, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național face parte din preocupările noastre comune”, a subliniat șeful Executivului.

––––––––––––––––––––––––––––

De când s-ar putea aplica această măsură ne explică Vlad Ungar:

La ora 13.30 a început întâlnirea la Palatul Victoria, premieru lMarcel Ciolacu discută cu reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor despre creșterea salariului minim.

Salariul minim pentru angajații din construcții va crește la 4.600 de lei, iar cel pentru angajații din agricultură și din industria alimentară va crește la 3.300 de lei.

După discuții va fi creionat un proiect de act normativ, probabil o ordonanță de urgență, care va fi aprobată cel mai probabil săptămâna viitoare.

Au rămas în aer salariile acestor categorii profesionale după introducerea acelor măsuri fiscale prin care a fost eliminată una dintre facilități, privind plata contribuției la sănătate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite