Rusia evacuează o altă regiune frontalieră de teama unei posibile ofensive ucrainene

Armata ucraineană / Foto: Profimedia Images
12 august 2024, 09:28 (actualizat 12 august 2024, 13:23)

Rusia a anunţat luni evacuarea locuitorilor dintr-un district din regiunea Belgorod, frontalieră cu Ucraina, pe fondul activităţii militare sporite de cealaltă parte a frontierei, la doar câteva zile după cea mai mare incursiune ucraineană pe teritoriul rus de la declanşarea războiului în 2022, relatează AFP şi Reuters.

Dimineaţa se anunţă alarmantă la noi: există activităţi duşmane la frontiera districtului Krasnaia Iaruga„, a anunţat într-o înregistrare pe Telegram guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

Sunt sigur că militarii noştri vor face tot posibilul pentru a face faţă ameninţării care a apărut„, a mai menţionat Gladkov.

Pentru securitatea vieţii şi a sănătăţii populaţiei noastre, începem să-i strămutăm” pe locuitorii acestui district „spre locuri mai sigure„, a precizat el.

Ministerul Apărării a transmis că cinci drone lansate de Ucraina au fost distruse deasupra aceleiași regiuni.

Forțele aeriene ruse au anunțat că au distrus și 11 drone lansate peste noapte spre ținte din Kursk.

Districtul are o populaţie de circa 14.000 de locuitori, potrivit cifrelor oficiale.

Zeci de mii de ruși au fost evacuați deja din regiunea Kursk, unde este declarată stare de urgență federală. Vladimir Putin a anunțat o așa-numită operațiune antiteroristă în 3 regiuni de la granița cu Ucraina, evitind să declare stare de război.

Acest anunţ intervine în contextul în care armata rusă se confruntă de marţea trecută cu o incursiune armată fără precedent în regiunea Kursk la care participă „mii” de soldaţi ucraineni, potrivit unui înalt responsabil ucrainean.

Locuitorii de partea ucraineană a graniței condamnă regimul de la Moscova pentru situația actuală. Oficialii ruși au recunoscut că activitatea trupelor ucrainene în zona de frontieră este una amenințătoare.

Regiunea Belgorod, vecină cu regiunea Kursk, este cu regularitate ţinta unor lovituri şi atacuri cu drone, efectuate, potrivit Kievului, drept represalii pentru invazia rusă.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina în februarie 2022, au fost deja ordonate evacuări în mai multe rânduri în această regiune, după atacuri violente care au vizat în special districtele Graivoron şi Şebekino.

Atacurile îndrăzneţe ale ucrainenilor pe teritoriul rus au drept scop să le arate susţinătorilor occidentali că Kievul este capabil în continuare să desfăşoare operaţiuni militare majore, încercând în acelaşi timp să obţină o monedă de schimb în perspectiva unor posibile negocieri de pace, comentează Reuters.

Forţele ruse, care deţin supremaţia numerică şi controlează 18% din teritoriul Ucrainei, au avansat în acest an de-a lungul frontului de 1.000 km după eşecul contraofensivei ucrainene din 2023.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite