VIDEO Volodimir Zelenski la Adunarea Generală ONU: Crimele de război trebuie pedepsite, oamenii deportați să revină acasă, ocupantul trebuie să se întoarcă pe propriul pământ. Raport: Rusia a atacat intenționat spitale
După repetate intervenții prin legătură video în ultimul an și jumătate, președintele Zelenski a mers de această dată în persoană la New York, unde, în fața liderilor lumii, a acuzat Rusia de genocid și de răpirea a mii de copii. El a spus că această putere nucleară trebuie oprită înainte să arunce lumea întreagă într-un război final.
Președintele Ucrainei a cerut lumii să dea dovadă de solidaritate și a subliniat că nimeni nu trebuie să aibă încredere în Rusia. El a cerut comunității internaționale să se unească pentru a pune capăt agresiunii Moscovei asupra Ucrainei.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: „În timp ce Rusia împinge lumea spre războiul final, Ucraina face tot posibilul pentru a se asigura că, după agresiunea rusească, nimeni din lume nu va mai îndrăzni să atace orice naţiune. Folosirea armelor trebuie limitată. Crimele de război trebuie pedepsite. Oamenii deportaţi trebuie să revină acasă. Iar ocupantul trebuie să revină pe propriul pământ.„
„Când un dezastru natural, aflat la Moscova, a decis să lanseze un război de proporţii şi să ucidă zeci de mii de oameni, trebuie să-l oprim. Trebuie să acţionăm uniţi pentru a învinge agresorul şi să ne concentrăm toate capabiltăţile şi energiile pentru a aborda aceste provocări. Ideea principală este că nu este vorba numai de Ucraina. Peste 140 de ţări şi organizaţii internaţionale susţin, integral sau parţial, formula de pace ucraineană. Formula de pace ucraineană devine globală, prezintă soluţii şi măsuri care pun capăt tuturor mijloacelor folosite de Rusia împotriva Ucrainei şi alte ţări„, a mai declarat Zelenski.
Anterior, un mesaj ferm a transmis de la aceeași tribună și președintele Biden. El a lansat un avertisment liderilor lumii.
Joe Biden, preşedintele SUA: Rusia crede că lumea va obosi şi îi va permite să brutalizeze Ucraina fără nicio consecinţă. Dar vă întreb: dacă abandonăm principiile SUA de a tempera agresorii, poate vreun stat membru al acestui for să se simtă încrezător că este protejat? Dacă permitem dezmembrarea Ucrainei, mai este sigură independenţa oricărei alte ţări? Cu respect aş răspunde că nu. Trebuie să ne opunem ferm acestei agresiuni de astăzi şi să-i decurajăm pe agresorii de mâine.
Înfierarea Rusiei a dominat discursurile din Adunarea Generală, cu unele excepții. Președintele iranian, a cărui țară furnizează drone de luptă armatei ruse, a acuzat deschis Occidentul și SUA în special că alimentează conflicte ca parte dintr-un plan pe termen lung cu scopul de a „americaniza” lumea întreagă.
Potrivit unui raport al unei organizații umanitare, Rusia a bombardat intenționat spitale și unități medicale din regiunea ucraineană Herson.
Rușii au provocat pagube însemnate spitalelor de copii și maternităților imediat după invazie, în februarie anul trecut, până în luna noiembrie, când au fost alungați din Herson. Dar și după aceea, forțele Moscovei au bombardat masiv acest oraș ucrainean.
Pe front, soldații ucraineni așteaptă în continuare să primească armamentul modern din Statele Unite sau din partea unor state europene membre NATO.
Kievul susține ca a mai capturat două sate de lângă Bahmut, în cele mai recente lupte. Soldații ucraineni își continuă contraofensiva pentru recucerirea orașului strategic ocupat de ruși încă din luna mai.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atras atenția că Ucraina are nevoie urgentă de apărare antiaeriană, inclusiv de muniţie, piese de schimb şi întreţinere pentru sistemele pe care armata ucraineană le are deja, informează Reuters.
Prezent la New York, la reuniunea ONU, Stoltenberg a subliniat că: „Dacă vrem încheierea războiului, dacă vrem o pace justă şi de durată, atunci sprijinul militar pentru Ucraina este calea corectă”.