Românii, tot mai nostalgici după comunism. Aproape 50 la sută consideră acea perioadă un lucru bun pentru țară
Revalorizarea comunismului nu este o noutate. De mai mulți ani, sondajele de opinie arată că românii, chiar și cei tineri, sunt nostalgici după perioada comunistă și Ceaușescu.
Mulți nu știu sau uită cum în comunism, oamenii nu aveau voie să critice regimul, să-și exprime liber opiniile, să protesteze, sau să-și ceară drepturile. Oricine încălca aceste restricții devenea ținta Securității, era pus sub urmărire, i se deschidea dosar penal sau era aruncat în închisoare.
DANIEL ŞANDRU – preşedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc A existat un regim gândit conștient de exterminare, asemănător cu programul nazist îndreptat împotriva minorilor considerați irecuperabili din punct de vedere medical. Au fost uciși, asasinați cu bunăștiință în jur de 15.000 de copii. Acei copii erau ținuti în frig, erau bătuți, erau umiliți, erau tinuți fără mâncare în respectivele cămine spital mureau pe bandă rulantă.
În ciuda unor realități dureroase pentru aproape toti românii care au trăit anii comunismului, mai sunt nostalgici după acea perioadă. Au fost uitate cozile pentru o sticlă de lapte sau un kilogram de portocale. Și orice numulțumire se formula doar în gând sau după ce se încuia ușa casei.
CE SPUN ROMÂNII DESPRE COMUNISM
- 48.1% – a însemnat un lucru bun
- 42.3% – sunt de părerea contrară
- 9.7% – nu ştiu sau nu au vrut să răspundă
Sursă: INSCOP
ELISA OLARU – jurnalist TVR: De pe această clădire din spatele meu își lua zborul elicopterul în care se aflau foștii dictatori Nicolae și Elena Ceaușescu din fața unei mulțimi furioase care ocupase aici tot acest spațiu care a devenit acum Piața Revoluției. A urmat apoi prăbușirea regimului comunist și România a devenit țară liberă. La 35 de ani de la acele momente, potrivit sondajelor, aproape jumătate din românii intervievați consideră că regimul comunist a fost un lucru bun.
Sociologii numesc acest fenomen drept o revalorizare a comunismului.
ANTONIO AMUZA – sociolog: Ne raportăm foarte idilic la un trecut care în mod real nu a existat așa cum ni-l imaginam fiecare dintre noi. Este ceea ce se numeste nostalgie restaurativă, o bună parte din societate este interesată să reclădească valorile trecutului doar că într-un context actual și atunci e și o formă de idilizare a unui regim trecut.
prof. dr. MIHAI MANEA – istoric: Era o viață în care simțeai controlul regimul comunist. A fost un regim totalitar așa zisă egalitate sau viziune egalitaristă. Nu există în realitate. Orice încercare de a contacta lumea exterioară se termină întotdeauna cu lucruri neplăcute.