Românii au ales. Crin Antonescu, marele perdant al prezidenţialelor
Crin Antonescu, susținut la prezidențiale de PSD, PNL, UDMR și minorități, este marele perdant al alegerilor. A ratat pentru a doua oară intrarea în confruntarea finală pentru funcția supremă în stat. După eșecul din 2009, nici scrutinul de duminică nu i-a adus victoria așteptată și preconizată. Eșec major și pentru Elena Lasconi, care nu a adunat nici măcar 3 la sută din voturi. Iar după acest rezultat și-a dat demisia de la conducerea USR.
Crin Antonescu și coaliția care l-a susținut au sperat până în ultimul moment că vor intra în finală. Ajuns la sediul de campanie, cu o oră înaintea exit-poll-urilor, Crin Antonescu a afișat o atitudine optimistă.
- Dacă nu veți câștiga?
- Nu răspund la ipoteze cu dacă, nici dacă voi câștiga, nici dacă nu.
Liderii coaliției au așteptat împreună rezultatele. Mizau pe o prezență bună și o mobilizare mulțumitoare. Optimismul a fost înlocuit apoi de o atitudine precaută.
Crin Antonescu, candidatul Alianţei România Înainte: Sunt suficient de experimentat să știu că victoria în alegeri nu este decisă nici de exit-poll-uri, nu se poate declara în urma acestor exit-poll-uri.
După miezul nopții, Crin Antonescu și-a recunoscut înfrângerea. A plecat de la sediul de campanie în aplauzele colegilor și ale colaboratorilor săi.
Crin Antonescu, candidatul Alianţei România Înainte: Îmi pare rău, plec din această încercare cu fruntea sus, am prezentat un program, am prezentat niște idei, soluții, un personaj, verdictul românilor a fost altul.
Într-o postare pe Facebook, Crin Antonescu a dat semnalul că nu se va retrage complet din viața publică. Le dă întâlnire susținătorilor săi în continuare pe rețele.
A pierdut cursa finală și independentul Victor Ponta, care s-a clasat pe locul patru. Victor Ponta a declarat că este totuși „o poveste de succes”.
Victor Ponta, candidat independent: Un candidat cu o mică echipă, luptându-se cu ditamai forțele, este o poveste de succes și o să vedeți că va continua această poveste. Am luat 1.200.000 de voturi, ăia, cu toată armata persană, milioanele lor, dacă nu aveau UDMR-ul, îi băteam.
De la finalistă în alegerile din noiembrie, candidata USR, dar fără susținerea partidului, Elena Lasconi a strâns puține voturi, 2.68% și s-a clasat pe locul 5. Rezultatul slab determinat-o să își dea demisia de la conducerea partidului.
Elena Lasconi, fostă preşedintă a USR: Astăzi fac un pas greu, demisionez, e decizia corectă pentru partid, plec cu sufletul împăcat.
Ceilalți 6 candidați au obținut procente între 0,64 și 0, 18 la sută. Pe ultimul loc s-a clasat candidatul independent Silviu Predoiu, votat de 17. 000 de români.