România va semna contractul pentru un nou sistem Patriot, primit în schimbul celui cedat Ucrainei
În curând România va semna contractul pentru un nou sistem Patriot, primit în schimbul celui cedat Ucrainei. Armata nu va plăti decât transportul și TVA. Cei mai mulți bani au venit de la mai mulți aliați din NATO.
România va primi cea mai modernă versiune a sistemului de rachete Patriot, o variantă net superioară celei cedate Ucrainei.
Surse din Armată susțin că un contract va fi semnat în curând. Cei mai mulți bani au venit din partea Olandei, Norvegiei și a încă unui aliat, care până în prezent nu a fost nominalizat.
Cdor.(r.) Valentin Mateiu, analist militar: În final, avem sistemul complet, așa cum ne-am dorit inițial, sistemul de apărare așa cum ne-am dorit inițial. De asemenea, un sitem mai modern, și, de asemenea, politic ne-am îndeplinit obligațiile față de aliați, respectiv Ucraina.
Iulian Fota, fost consilier prezindenţial pentru securitate naţională: Ajutând Ucraina, pentru că aveau mare nevoie de acea instalație, ca să-și protejeze populația, cetățenii civili, care sunt terorizați – și ăsta e cuvântul corect, terorizați – de Rusia.
Sistemul Patriot pentru Ucraina a fost singurul ajutor militar despre care Bucureștiul a vorbit public și asta doar la presiunea fostei administrații de la Casa Albă.
România este poate singura țară din blocul aliat care a ales să secretizeze în CSAT ajutorul acordat Kievului.
Iulian Fota, fost consilier prezidențial, spune că Armata Română a dat Ucrainei tancuri cu un an înaintea occidentalilor.
Iulian Fota, fost consilier prezidential: Cred că pur și simplu celor de la nivelul 2, 3, le-a fost frică să meargă la președintele Iohannis și să-i propună, plecând de la niște inconveniente pe care le avem, schimbarea acestei politici. Și inerțial politica a rămas până a plecat președintele Iohannis. Ce nu înțeleg eu e de ce rămâne acum în continuare valabilă, în continuare dacă ținem de ea.
Președintele intermiar, Ilia Bolojan, ar putea desecretiza datele.
Ilie Bolojan, președinte intermiar al României: Cred că poate fi cuantificat și nu văd niciun fel de problemă ca a datele să devină publice pentru că, din nou, este o chestiune de transparență. Am permis folosirea porturilor noastre și a infrastructurii noastre pentru export de cereale, am participat la instruirea militarilor ucraineni, am susținut refugiații.
Analiștii spun că secretizarea ajutorului militar pentru Ucraina este un gest nedemocratic. Cum la mijloc sunt bani publici, contribuabilii ar trebui să știe măcar sumele cheltuite, dacă nu și ce anume a trimis Armata vecinilor de la nord.