România, în interimat. Primii trei oameni din statul român – președintele, premierul și șeful Senatului – sunt numiți, nu aleși

6 mai 2025, 22:08

Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a fost numit premier interimar de președintele interimar al României. În acest moment, dintre primii patru oameni în stat, doar președintele Camerei Deputaților este ales în funcție. E o premieră pentru România, în cea mai tensionată perioadă electorală. Așa că partidele se poziționează, iar finaliștii la prezidențiale își pregătesc strategiile.

Premierul interimar, Cătălin Predoiu, este obișnuit cu această funcție, pe care o deține acum pentru a treia oară. Consideră că România este și trebuie să rămână o democrație rezilientă, atașată valorilor euroatlantice, iar guvernul interimar va asigura bunul mers al treburilor țării, se angajează Predoiu, care arată cât de importantă este „continuitatea și coerența guvernamentală”.

Continuitatea și coerența guvernamentală sunt importante pentru bunul mers al treburilor publice.

Numirea lui Predoiu a fost criticată de candidatul AUR la prezidențiale, George Simion.

George Simion, candidatul AUR la prezidențiale: „Este cel mai abuziv ministru care a participat la lovitura de stat dată pe 6 decembrie împotriva poporului român”.

Formarea noului guvern depinde de câștigătorul la prezidențiale, dar în oricare dintre cele două variante, cel care va avea ultimul cuvânt cu privire la soarta executivului va fi PSD.

Daniel Suciu, deputat PSD: „Tocmai a anunțat PSD că iese de la guvernare și această decizie e valabilă și nu am luat-o ca să ne gândim ce ne facem sau să vrem să ne întoarcem peste două săptămâni la guvernare”.

 Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR: „USR cu PNL și cu UDMR, chiar și cu minoritățile, nu strâng 50%. Deci e nevoie de PSD la masă, ca să avem un 50%. Deci nu funcționează altfel„. 

UDMR crede că, în cazul în care câștigător va fi George Simion, se va da o bătălie pentru anticipate.

Csoma Botond, deputat UDMR: „Sigur că va propune prim-miniștri în asemenea manieră încât Parlamentul să nu fie de acord. Și să se ajungă în acea situație constituțională în care să putem ajunge la alegeri anticipate”.

Constituția prevede că preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite