România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor, arată Eurostat

9 februarie 2024, 19:09 (actualizat 10 februarie 2024, 16:17)

România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană la reciclarea deșeurilor, potrivit celor mai noi date Eurostat. Dacă Austria a reciclat în 2022 nu mai puțin de 516 kg de deșeuri pe cap de locuitor, România a reciclat de aproape 15 ori mai puțin. Mai grav este că, pentru această situaţie, statul român plătește amenzi de sute mii de euro pe an.

Deși, în teorie, toți bucureștenii întâlniți pe stradă ne-au spus că reciclează deșeuri, în practică, datele oficiale arată contrariul. Țara noastră este de doi ani codașa Europei.

Potrivit Eurostat, Austria (516 kg), Danemarca (411 kg) şi Germania (409 kg) au avut în 2022 cele mai mari cantităţi de deşeuri reciclate pe cap de locuitor din UE. La polul opus sunt: România (36 kg), Malta (75 kg) şi Grecia (90 kg).

Raul Pop, specialist în gestionarea deşeurilor: La reciclare, e clar că nu colectăm suficient. Avem sistemul de garanție-returnare care abia a început, încă nu produce suficient material care să meargă la reciclare, iar colectarea separată de la domiciliu, cea pe care o știm noi în oraș făcută de primărie și de firme de salubritate, nu funcționează suficient de bine. Concret, oamenii aruncă deșeuri amestectae, multe dintre ele pleacă direct la groapa de gunoi.

Reciclarea deficitară, cunoscută de reprezentanții Ministerului Mediului, este sancționată de Comisia Europeană.

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediului: Sunt bani pe care România îi plătește, sunt bani pe care primăriile îi plătesc pentru că nu își ating țintele de colectare separată. În final, dacă nu facem o treabă cum ar trebui să fie, fără să ne gândim că ne impune cineva, fiecare va plăti mai mult. La depozitele de deșeuri neconforme, unde am fost deja condamnați, discutăm de 18.000 de euro pe fiecare zi de întârziere, care se adaugă la o sumă de un milion și ceva de euro care a fost, de fapt, amendă. La reciclare cred că discutăm de sute de mii de euro.

Datele Eurostat mai arată o scădere a cantităţii de deşeuri reciclate în UE, în 2022, faţă de 2021.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite