România, codașă la studenți angajați. De ce evită tinerii munca în timpul facultății
Suntem codaşi în Europa la numărul de tineri care lucrează în timpul facultăţii. Studiile arată că doar 2,3 % dintre studenţii români își asumă o dublă responsabilitate.
Unii muncesc pentru a se întreţine, alţii vor să acumuleze experienţă și să aibă un avantaj la angajare. În același timp, la noi există mentalitatea că intrarea pe Piața muncii se face după absoLvirea studiiLor.
Viviana îmbină studiile cu munca încă din primul an de facultate. Este studentă la Jurnalism și a ales să lucreze într-o cafenea pentru că programul este flexibil şi reușește să ajungă și la cursuri.
Unii studenți joacã pe aceste douã fronturi din necesitatea de a se intreține în orașele universitare. Alții vor să acumuleze experiențã și sã aibã un avantaj la angajare.
Pentru toți, gestionarea timpului devine o provocare. Un program încãrcat poate afecta atât performanțele academice, cât și sãnãtatea.
Conform Eurostat, doar 2% dintre studenții români lucreazã în timpul facultãții, fapt care plaseazã România pe ultimul loc în Uniunea Europeanã la acest capitol.