România așteaptă deblocarea dosarului Schengen. Ministrul austriac de Interne: „Suntem pe drumul cel bun”
A trecut încă un Consiliu Justiție și Afaceri Interne la care nu s-a deblocat dosarul Schengen al României. Deocamdată, țara noastră rămâne în afara spaţiului de liberă circulaţie terestră. Perspectivele sunt însă pozitive, mai ales că ministrul austriac de Interne a recunoscut progresele înregistrate.
La Consiliul JAI din Luxemburg, organizat de presedintia maghiara a Consiliului Uniunii Europene, comisarul european Ylva Johansson a sustinut ultima sa pledoarie pentru intrarea Romaniei si Bulgariei in Schengenul terestru inainte de finalizarea mandatului sau.
Yilva Johansson, comisar european pentru afaceri interne: Cele două decizii pe care vreau să le văd înainte de a-mi preda mandatul succesorului meu sunt ridicarea controalelor la frontierele terestre pentru România şi Bulgaria. Le-am primit în Schengen aerian şi am avut o experienţă foarte bună la frontierele aeriene şi cred că a venit timpul să ridicăm controalele şi la frontierele terestre.
Ministrul Cătălin Predoiu a venit la Consiliul JAI cu temele făcute, dar conștient că nu se va decide nimic concret.
Cătălin Predoiu, ministrul român de Interne: “România este pregătită să intre cu graniţele terestre în spaţiul Schengen, a aplicat şi a îndeplinit toate criteriile pentru intrarea cu graniţele terestre. Implementăm perfect decizia de intrare în Schengen aerian adoptată de Consiliu anul trecut în decembrie. Am scăzut semnificativ migraţia ilegală prin eforturile poliţiei de frontieră şi prin cooperare poliţienească. Vom continua să aplicăm toate procedurile Schengen toate instrumentele Schengen şi ştiu că, deşi astăzi nu este ziua pentru adoptarea unei decizii, e o zi în care să pregătim o asemenea decizie”.
În mod surprinzător, ministrul austriac de interne recunoaște progresele înregistrate de ţara noastră, dar nu ridică încă veto-ul.
Gerhard Karner: ministrul austriac de Interne: “Dacă mă uit la situația de la granița dintre Austria și Ungaria, care a fost extrem de solicitată în ultimii ani, vedem că migrația ilegală a scăzut semnificativ. Numărul trecerilor ilegale de frontieră prin Bulgaria, România și Ungaria a scăzut semnificativ. Acum doi ani, în septembrie, au fost aproape 13.000 de treceri ilegale, iar acum sunt doar 840 de treceri ilegale. Așadar, s-a reușit o reducere masivă”.
Cu toate acestea, Gerhard Karner consideră că mai sunt paşi de îndeplinit până la aderarea României la Schengen terestru.
Următorul Consiliu JAI la care s-ar putea lua decizia integrării totale a României și Bulgariei în spațiul Schengen va avea loc la Bruxelles pe data de 12 decembrie.