România are cea mai mică natalitate din ultimii 90 de ani. Ministerul Familiei a anunţat că Programul național de fertilizare in vitro va continua anul viitor

22 octombrie 2024, 20:44

Natalitatea continuă să scadă drastic în România, arată datele oficiale. Dincolo de schimbarea stilului de viață al tinerilor, care amână să devină părinţi, se adaugă problemele de infertilitate ale cuplurilor. În aceste condiții, programul prin care Guvernul susține procedurile de fertilizare in vitro va continua și anul viitor. Însă nu este suficient pentru schimbarea trendului privind natalitatea, avertizează atât medicii cât și societatea civilă.

După un an şi jumătate în care a încercat să devină mamă şi încă jumătate de an de investigaţii medicale, Nora a apelat la singura variantă care putea să o ajute: fertilizarea in vitro. Dar costurile unei astfel de proceduri sunt prea mari pentru a le putea acoperi fără ajutor. A primit unul dintre voucherele Programului național de fertilizare in vitro și urmează să facă procedura.

Nora Nuri, beneficiară a Programului FIV: Ar trebui ca toată procedura să fie inclusă. Inclusiv dacă beneficiezi de aceste vouchere de 3 mii de euro, procedurile pot ajunge și până la 7-10 mii de euro, sumă care pentru unii oameni este imposibil de atins.

Aproximativ unul din şase cupluri din România are probleme în conceperea unui copil. Şi doar unul din 5 cupluri din România doreşte să aibă un copil.

Datele, spun reprezentanţii Institutului Național de Sănătate Publică, ar trebui să ne pună pe gânduri.

Dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică, Institutul Naţional de Sănătate Publică: Natalitatea a scăzut la 7 născuți vii la mia de locuitori în 2023, rata de fertilitate a scăzut la 30 de născuți vii la mia de femei de vârstă fertilă (15-49 de ani). Din ce în ce mai mulți nu își doresc doi copii, își doresc un copil.

Programul național de fertilizare in vitro continuă

Ministerul Familiei a anunţat că Programul național de fertilizare in vitro va continua anul viitor. Planul este să se acorde tot 15.000 de lei pentru maximum 10 mii de cazuri.

Autorităţile, însă, caută şi alte soluţii pentru a încuraja natalitatea.

Natalia Intotero, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse: Acest program de fertilizare in vitro este o necesitate, trebuie să continue. Spre deobsebire de anul trecut, când au fost neînțelegeri cu privire la importanța acestui program, în acest an deja Hotărârea de Guvern se află în transparență.

Concluzia autorităţilor şi a ONG-urilor a fost că există o lipsă clară de acces la servicii de planificare familială şi la educație pentru sănătate.

Nicoleta Brunel, preşedinte, Asociaţia SOS Infertilitatea: Credem că pentru a crește natalitatea trebuie făcut mai mult decât a lucra pe nișa aceasta a infertilității. Trebuie încurajate inclusiv cuplurile care nu au probleme de infertilitate.

Anul trecut, în România s-au născut sub 156 de mii de copii. Cel mai mic număr din 1930 până în prezent, arată statisticile oficiale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite