România a consumat mai mult gaz decât anul trecut, iar rezervele sunt în scădere. Ministrul Energiei dă asigurări că putem trece cu bine iarna și face verificări
Depozitele de gaz ale României s-au golit accelerat in ultima perioadă, dar nu sunt probleme cu aprovizionarea. În exclusivitate pentru TVR, ministrul Energiei spune că a trimis corpul de control să verifice dacă se respectă programul de extracție din rezervele țării. Experții în energie susțin că anul acesta am vândut cantități importante de gaz Republicii Moldova, iar românii au consumat mai mult decât până acum.
Depozitele de gaz din România sunt mai mici decât în acceași perioadă a anului anul trecut. Dacă la mijlocul lui noiembrie, în prag de iarnă, gradul de umplere era complet, acum a ajuns la 42 la sută. Asta înseamna 1,35 de miliarde de metri cubi de gaz stocate în două depozite. Ministrul Energiei dă asigurări că putem trece cu bine iarna și face verificări la Depogaz, care gestionează rezervele de gaze.
Prin telefon, Sebastian Burduja – ministrul Energiei: Noi verificăm modul în care s-a extras acest gaz și dacă s-a extras în limitele agreate cu furnizorii sau s-au extras cantități mai mari, de exemplu în luna noiembrie au fost volume destul de mari extrase din depozite, s-au invocat temperaturile relativ scăzute.
Conform datelor Transgaz, vineri aveam 24 milioane de metri cubi de gaz din producția internă, iar 19,8 milioane de metri cubi proveneau din depozitele naționale. Din Bulgaria s-au importat 12 milioane de metri cubi de gaz. România a exportat 9,4 milioane mc, din care 1,7 milioane în Ungaria și 7,7 milioane în Republica Moldova.
Prin telefon, EUGENIA GUSILOV analist energie: S-a consumat mai mult gaz, s-a extras mai mult din depozite si pe fundalul faptului că România a ajutat Republica Moldova, dar și consumul din România, consumatorul este mai relaxat, nu mai economisește așa cum economisea acum 2 ani, acum 3 ani.
După războiul comercial al tarifelor, declansat de administrația Trump, prețul gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a crescut. Experții în energie spun că există și alte motive.
Prin telefon, EUGENIA GUSILOV analist energie: Gazul din România este uneori puțin mai scump decât pe piețele internaționale și aici într-adevăr acum avem această situație fără precedent cu închiderea unui culoar de tranzit care a funcționat decenii, tranzitul prin culoarul ucrainean.
În plus, piețele europene sunt încă sub șocul anunțurilor privind tarifele impuse de Casa Albă.
ARTHUR BRUNNER – consultant bancar la ICF Bank Germania: Este îngrijorător că va izbucni un război comercial cu tarife punitive reciproce. Iar acest lucru va alimenta inflația. Anunțul președintelui Trump privind tarifele punitive împotriva Mexicului, Canadei, Chinei și Uniunii Europene a șocat cu adevărat piețele. Între timp, situația s-a mai calmat puțin după ce președintele Trump a anunțat că va introduce o perioadă de grație cu Mexicul și Canada. Cu toate acestea, piețele sunt încă neliniștite.
În România, schema de plafonare pentru facturile la gaz și la curent expiră în aprile, dar ar putea fi prelungită. Coaliția discută despre schimbarea criteriilor, pentru ca să beneficieze de măsură un numar mai mic de consumatori.