Rezultatele provizorii ale recensământului general agricol arată că efectivele de porci din ferme s-au redus cu o treime în ultimii 10 ani, iar România importă tot mai multă carne

24 martie 2022, 21:06

Efectivele de porci din România au scăzut de la aproape 8,3 milioane în anul 2002, la mai puțin de 3,6 milioane în 2020, arată datele preliminarii ale recensământului agricol. Țara noastră rămâne totuși pe locul 9 în Uniunea Europeană în topul condus de Spania și Germania.

În ultimii ani, după ce au văzut că pesta porcină a făcut prăpăd, mulți fermieri s-au reorientat. Și au început să crească oi și capre. De la 744 de mii în urmă cu 18 ani, efectivele de capre au depășit 1,2 milioane în 2020. De altfel, la nivel european, țara noastră e acum pe locul doi după Spania. Față de acum 10 ani, numărul exploatațiilor agricole a scăzut în România cu 25%.

Fermierii au propriile explicații. „Subvențiile sunt foarte mici la cartoful industrial, iar 70- 75 de bani este foarte puțin pentru că un hectar de cartofi costă peste 25 de mii de lei. Așa că nu știu dacă în acest an suprafețele vor fi cultivate cu cartofi, cu alte culturi sau cu nimic.”

În aceste condiții, importurile de produse agroalimentare sunt în continuare mai mari decât exporturile.

România rămâne campioană la exportul de porumb, grâu și semințe de floarea-soarelui, acestea sunt principalele produse agroalimentare pe care le vindem în afara țării, dar și tutun în valoare de 723 milioane de euro. Principalul produs pe care îl importăm e carnea de porc – anul trecut valoarea acestor importuri a ajuns la 609 milioane de euro -, dar și produse de patiserie, brânză și caș.

Peste 80 la sută dintre importurile de produse agroalimentare provin din spațiul intracomunitar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite