Revenit din vacanţa de vară, Papa Francisc vizează să îşi consolideze moştenirea
Papa Francisc, revenit din vacanţa de vară, are în faţă câteva luni agitate, marcate de deplasări şi dezbateri majore asupra viitoarei conduceri a Bisericii Catolice. Unii observatori ai Vaticanului văd un papă îmbătrânit care încearcă să îşi cimenteze moştenirea printr-o deschidere a Bisericii către lumea modernă, relatează miercuri Reuters.
În septembrie, pontiful în vârstă de 87 de ani, care foloseşte în mod regulat un scaun cu rotile din cauza durerilor de genunchi şi spate, urmează să efectueze cel puţin două călătorii în străinătate, inclusiv o vizită de 12 zile în patru ţări din Asia, cea mai lungă deplasare a sa de până acum.
Papa, care şi-a reluat miercuri audienţele generale săptămânale, după o pauză de o lună, urmează să efectueze, de asemenea, vizite în Belgia şi Luxemburg.
Apoi, în octombrie, Papa Francisc va conduce, la Vatican, o reuniune de patru săptămâni a celor câteva sute de episcopi catolici pentru discuţii cu privire la posibile reforme în cadrul Bisericii cu 1,4 miliarde de membri în întreaga lume.
Dezbaterile vor include probleme controversate, cum ar fi posibilitatea deschiderii preoţiei catolice bărbaţilor căsătoriţi sau acceptarea femeilor ca diacon, un membru al clerului care deţine unele îndatoriri parohiale.
Având în vedere programul încărcat, unii observatori ai Bisericii văd un papă grăbit să aibă un impact şi să îşi confirme angajamentul de a deschide conversaţii incomode şi de a încerca să interacţioneze cu un public cât mai larg.
Christopher Bellitto, un istoric al Bisericii din SUA, autor al numeroase scrieri despre papalitate, a declarat că, având în vedere vârsta papei, aceasta ar putea fi „etapa finală” a pontificatului său. „Trebuie să se gândească… cum să se asigure că viziunea lui continuă”, a spus Bellitto, profesor la Universitatea Kean din New Jersey.
„Toamnă fierbinte”
Paola Lazzarini, o susţinătoare a reformei Bisericii, a declarat că va fi o „toamnă fierbinte” pentru papa Francisc, care a fost ales în 2013.
Referindu-se la posibilitatea unei succesiuni în următoarele luni sau ani, Lazzarini a spus: „Aşteptările sunt mari, energia sa se diminuează şi mulţi acţionează deja cu gândul la ce va urma”.
Mare parte din agenda Papei Francisc a fost dedicată în ultimii ani viitoarei adunări generale a episcopilor, cunoscută oficial ca sinod. Acesta face parte dintr-un proces consultativ al Vaticanului, primul de acest fel, cu catolicii de pe tot globul, lansat de suveranul pontif în 2021.
Întâlnirea din octombrie va lua în considerare problemele ridicate în cadrul consultărilor, cum ar fi învăţăturile pe teme de sexualitate ale Bisericii, opoziţia acesteia faţă de controlul naşterilor şi modul în care sunt trataţi catolicii LGBT.
Procesul consultativ a stârnit obiecţii dure din partea criticilor conservatori ai papei, inclusiv din partea mai multor cardinali, care susţin că acesta ar putea dilua învăţăturile Bisericii.
Reuniunea de anul trecut s-a încheiat fără nicio decizie clară, lăsând aşteptări mari pentru a doua adunare, din acest an. În martie, Papa Francisc a creat zece grupuri de studiu pentru a analiza unele dintre cele mai controversate probleme. După evenimentul din octombrie, este de aşteptat ca suveranul pontif să redacteze un document care ar putea soluţiona unele dezbateri, urmând ca acesta să fie lansat, probabil, la începutul anului 2025.
De asemenea, Papa Francisc va alege în următoarele luni un nou lider pentru comisia pontificală responsabilă cu tratarea cazurilor de agresiune sexuală comise de clerici, după ce anul trecut a fost tulburată de demisia şoc a unuia dintre membrii săi, un expert în prevenirea abuzurilor, cunoscut la nivel mondial.
Cardinalul Sean O’Malley, care a condus grupul de la înfiinţarea sa de către papa Francisc în 2014, urmează să renunţe în curând la funcţie din cauza limitelor de vârstă în serviciul Bisericii. O’Malley, în vârstă de 80 de ani, s-a pensionat din funcţia de arhiepiscop de Boston la 5 august.
Istoricul Christopher Bellitto a declarat că unul dintre obiectivele majore ale papei Francisc este să se asigure că metoda sa de consultare cu catolicii la nivel global devine „o procedură permanentă” în cadrul Bisericii.
Însă, având în vedere autoritatea aproape totală pe care o deţin papii în guvernarea instituţiei Bisericii la nivel global, Bellitto a adăugat: „Următorul papă ar putea anula acest lucru într-o clipită”.
„Se pare că (Francisc) înţelege acest lucru”, a spus el. „I-a fost înmânată o ştafetă, face ceea ce crede el că este mai bine şi o transmite mai departe”.
În orice caz, ritmul nu va încetini pentru papa Francisc în 2025. Suveranul pontif, Vaticanul şi oraşul Roma se pregătesc pentru diverse evenimente organizate de-a lungul anului şi pentru un număr estimat la aproximativ 32 de milioane de vizitatori cu ocazia viitorului Jubileu Romano-Catolic, sau „Anul Sfânt”.
sursa Agerpres