Transportatorii şi fermierii continuă protestele, după negocierile eșuate de la ministerul Finanțelor. „Nu s-a ajuns la niciun acord, protestul nostru va continua la nesfârșit”

14 ianuarie 2024, 08:27 (actualizat 14 ianuarie 2024, 20:26)

Negocierile fermierilor şi transportatorilor de la Ministerul de Finanţe au eşuat, iar protestul cu camioane şi tractoare în stradă continuă. Au fost multe ore de discuţii, iar la final reprezentanţii protestatarilor au precizat că doar o revendicare ar putea avea rezolvare. Fermierii şi transportatorii susţin că situaţia este, însă, atât de gravă încât nu-şi mai pot desfăşura activitatea. Aşa că nu renunţă nici la revendicări, nici la proteste. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloş, spune că le înţelege problemele, dar face apel la prudenţă.

Cu o listă lungă de revendicări, reprezentanții transportatorilor și fermierilor au negociat mai bine de 4 ore cu ministrul Finanțelor. I-au cerut, printre altele, mai mulți bani pentru indemnizațiile de cazare și diurnă, noi categorii de facilitați fiscale și eliminarea accizei la carburant pentru activitățile din transport și agricultură.

Transportatorii și fermierii au așteptat rezultatul discuțiilor tot în stradă. Spun că le este din ce în ce mai greu să-și desfășoare activitatea și, fără o rezolvare a problemelor, se văd nevoiți să-și închidă afacerile.

ACTUALIZARE 20.15 Protestatarii sunt nemulțumiți de modul s-au derulat negocierile la ministerul Finanțelor și au blocat, duminică seara, Drumul european 85, dar polițiștii au reușit să deblocheze șoseaua, a transmis Dragoș Porojnicu de la Afumați, județul Ilfov, pentru Telejurnalul de la ora 20.00. Printre protestatari sunt și oameni din afară, care instigă la violență sau care îndeamnă la încălcarea legii. Cel mai probabil, protestatarii vor rămâne în stradă și în această noapte.

ACTUALIZARE 18.21 La rândul lor, reprezentanții transportatorilor au declarat că nici ei nu ajuns la niciun consens cu ministerul Finanțelor. „Nu am obținut absolut nimic”

ACTUALIZARE 18.15 Reprezentanții fermierilor au ieșit de la negocierile cu reprezentanții ministerului de Finanțe și au declarat că nu s-a ajuns la nicio înțelegere și protestele vor continua.

În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanțelor, declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislația europeană, prin acorduri asumate de România la Comisia europeană. Nu s-au găsit soluții pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârșit, până când aceste autorități vor înțelege că neputința dumnealor de a gestiona o țară este reală” – a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.

Maraton de negocieri între protestatari și autorități

Discuțiile cu Ministrul Finanțelor au început cu o amânare de trei ore. În timp ce Marcel Bolos îi aștepta pe protestatari la minister, aceștia lucrau de zor la lista de revendicări.

Negocierile au început puțin după ora 14.00. La discuții au venit și reprezentanți ai fermierilor, iar lista de revendicări a fost completată.

În tot acest timp, transportatorii și fermierii au așteptat rezultatul discuțiilor tot în stradă. Spun că le este din ce în ce mai greu să-și desfășoare activitatea și, fără o rezolvare a problemelor, se văd nevoiți să-și închidă afacerile.

Prețul mare al asigurărilor a fost discutat până în miez de noapte cu reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară. Protestatarii au negociat 4 ore și cu ministrul Transporturilor. La final, au semnat un act cu cererile care vor fi rezolvate în cel mult o lună.

Transportatorii și fermierii sunt hotărați să rămână în stradă până când cea mai mare nemulțumire a lor va fi rezolvată, respectiv prețul asigurărilor să fie plafonat la 4500 de lei.

ACTUALIZARE 15.10 Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) informează că circulaţia rutieră se desfăşoară îngreunat, cu viteză redusă, pe DN 2, în localitatea Afumaţi din judeţul Ilfov, din cauza autovehiculelor transportatorilor şi fermierilor care protestează pe prima bandă a ambelor sensuri de mers.

IGPR recomandă conducătorilor auto să evite această zonă şi să folosească rutele alternative. Pentru direcţia Urziceni – Bucureşti se recomandă ruta DN 2 – DJ 100 – DJ 200, prin localitatea Ştefăneştii de Jos, în timp ce pentru direcţia Bucureşti – Urziceni se recomandă ruta DN CB – DJ 100 – DJ 300, prin localitatea Găneasa.

ACTUALIZARE 14.15 Reprezentanții protestatarilor sunt la ministerul Finanţelor pentru o altă rundă de negocieri, apoi se vor întoarce la ASF ca să discute un plan de măsuri. Maşinile și utilajele sunt tot pe stradă, la porţile Capitalei. Dragoș Porojnicu, aflat în mijlocul protestatarilor, la Afumați, a transmis pentru Telejurnal.

ACTUALIZARE 11.20 Astăzi, la ora 11.00, la sediul MF a fost programată o întâlnire între conducerea instituției și o delegație formată din reprezentanții fermierilor și transportatorilor. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegația acestora nu s-a prezentat la întrevedere și a solicitat amânarea discuțiilor pentru ora 14.00, a informat Ministerul finațelor într-un comunicat de presă.

Reprezentanții MF rămân deschiși la orice propunere de reprogramare a întâlnirii sau la stabilirea unei noi modalități de comunicare pentru a aborda revendicările și problemele ridicate, a adăugat ministerul.

Transportatorii și fermierii au refuzat să plece de pe Drumul European 85, iar azi-noapte, l-au blocat din nou. Au mers continuu, încet, pe cele două benzi și au claxonat. La protest s-au alăturat și zeci de șoferi cu autoturismele personale. Puţin după miezul nopții, spiritele s-au calmat.

Sunt nemulţumiţi că la negocierile cu preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară n-au obţinut plafonarea preţului RCA la 4.500 de lei. Au primit în schimb o altă ofertă care ar duce la diminuarea tarifelor. N-au fost de acord şi au plecat de la masa discuţiilor, însă au obţinut ce şi-au dorit de la Ministerele Transporturilor şi Agriculturii.

Protestatarii nu au fost mulțumiți de rezultatul negocierilor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, așa că au blocat din nou drumul european 85, în localitatea Afumați. Au mers continuu, încet, pe cele două benzi și au claxonat. La protest s-au alăturat și zeci de șoferi cu autoturismele personale. Puţin după miezul nopții, spiritele s-au calmat.

A fost, însă, o zi plină pentru delegația protestatarilor. După multiple discuții scurte au plecat, aproape de miezul nopții, de la masa negocierilor cu reprezentații ASF, fără un rezultat concret.

Dănuț Andruș, reprezentantul protestatarilor: Din păcate nu s-a ajuns la un numitor comun, am cerut un pachet de măsuri concrete. Cerințele pe care le-am făcut nu pot fi luate în calcul nicicum. Nu au venit cu date concrete, cerințele nu sunt luate în calcul, nu se poate, nu se poate… Atâta timp cât lobby-ul asigurătorilor este mai important decât al populației, suferă toată lumea. Asta este viața!

Alexandru Petrescu, preşedintele ASF: Noi din seara asta până dimineața lucrăm la un set de măsuri pe care să îl înaintam, către cei cu care am stat la discuții. Lucram la bonus malus, vom elabora o serie de subdiviziuni și circumstanțe care să permită gradări de preț, întreruperea RCA-ului la activitățile sezoniere, avem discuții și cu plata în rate. Toate aceste masuri sunt gândite ca rezultatul final să fie reducerea RCA.

Șase revendicări au fost soluționate de Ministerul Transporturilor

În schimb, cu ministrul Transporturilor, protestatarii au stat la negocieri aproape 4 ore. La final, au semnat un act cu cererile care vor fi rezolvate în cel mult o lună.

Denisa Oltean, reprezentanta protestatarilor: Stabilirea unor culoare dedicate în frontieră și Portul Constanța pentru camionale UE. Camioanele non-UE vor trece pe flux separat. Reglementarea amenzii pentru rovinietă dacă timpul în vamă depășește termenul de valabilitate. Stabilirea toleranțelor pentru depășirea greutății la maxim 5 la sută. Tonajele pot fi depășite cu maxim 10 la sută raportat la tonajele legale și obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere o asigurare de risc financiar sau garanție bancară. Identificarea unei soluții pentru sancționarea unui singur furnizor și a destinatarului în cazul depășirii încărcării camioanelor.

Sorin Grindeanu ministrul Transporturilor: Pe ceea ce ne-am pus semnătura putem duce la bun sfârșit.

14 revendicări au fost discutate și cu ministrul Agriculturii și, în mare parte, au fost rezolvate.

Dănuț Andruș, fermier: Este vorba de măsura compensării în cuantum de 100 de euro /hectar pentru culturile din 2022, ca termen s-a convenit un termen de până în 15 februarie. A fost creat fondul de risc din care s-a reținut în cuantum de 3 % din subvențiile anului 2023 ceea ce reprezintă suma de 40 de milioane de euro din subvenții la care va fi completat 30 milioane de la UE și 30 milioane din bugetul național.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis. Actele asumate prin procesul-verbal vor fi miercuri în ședință, miercuri, joi, în prima ședință de Guvern.

Dar, protestatarii nu vor să plece din stradă. Sunt hotărați să rămână până când cea mai mare nemulțumirea a lor va fi rezolvată: plafonarea prețului RCA la 4500 de lei.

Astăzi, vor avea o întâlnire și cu ministrul Finanțelor, apoi se vor întoarce la ASF pentru a discuta un plan de măsuri.

–––––

Transportatorii şi fermierii au demarat miercuri o serie de proteste, nemulţumiţi de accizele mari la motorină, preţurile RCA, dar şi de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Aceştia au plecat pe drumurile din ţară cu camioane şi tractoare, cu viteză redusă, îndreptându-se spre Bucureşti, iar traficul a fost blocat pe mai multe şosele inclusiv pe Şoseaua de centură a Capitalei.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a avut consultări cu delegaţia transportatorilor şi fermierilor, în care au fost analizate problemele semnalate de reprezentanţii celor două sectoare de activitate, soluţiile legale în acord cu normele la nivel european, precum şi modalitatea de aprobare a acestora. Potrivit unui comunicat al Guvernului, a fost stabilit un calendar strâns de întâlniri punctuale cu ministerele şi instituţiile cu atribuţii în soluţionarea unora dintre aspectele discutate în cadrul întâlnirii.

La finalul întâlnirii, transportatorii şi fermierii au anunţat că au decis, în urma discuţiilor cu premierul Marcel Ciolacu, să „rămână în stradă” şi să continue protestul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite